Језеро Хиллиер је розе боје и налази се на Средњем острву у Западној Аустралији. Средње острво је највеће од острва и острваца који чине Рецхерцхе архипелаг, групу од око 105 острва и преко 1.200 "препрека за бродове".

Фото: Профимедиа

 

Ово је мало језеро које обухвата ширину од око 600 метара, али његова  розе боје је непогрешива. Разлог зашто је такве боје остаје мистерија. Ово је плитко слано језеро оивичено белом сољу и окружено је тамним зеленим шумама еукалиптуса и Папербарк дрвећа. Уска трака белих дина и песка раздваја језеро од океанских дубоких вода.

Ово чудо природе потиче из 1802. године. Британски поморац и хидрограф Метју Флиндерс на том месту се усидрио на свом путу за Сиднеј.

Група научника која је 1950. године истраживала узорке боје језера, узела је узорке воде у којој није било алги, које иначе дају боју води.

Стручњаци сматрају да ружичаста боја Хилиер језера потиче од високог сланитета и присуства организама које воле со, као што су алге Данулиелла салина и ружичасте бактерије халобацтериа.

Фото: Профимедиа

 

За разлику од других ружичастих језера која мењају боју у складу с променом темпертуре, језеро Хилиер је ружичасто током целе године, а вода задржава своју специфичну нијансу и када се сипа у неку посуду!

Управо због свог изгледа туристима је веома занимљиво. Због високог нивоа соли – врло је лако плутати у њему. Ипак – због учесталих истраживања, купање готово никад није дозвољено.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".