Мада је снимак заиста урнебесан, неки од гледалаца давно су приметили приметили и чињеницу да је рачунар заправо искључен, као и то да се бесни мушкарац у једном тренутку смеје, што је их је понукало да посумњају да је видео заправо намештен. То и јесте истина.

Чувени бесни човек, Вини Ликиарди, сазнао је да је постао виралан, и то у време када овај израз није ни био коришћен онако како га користимо данас, када му је један од његових колега рекао да је погледао видео. Тада је Ликиарди радио у компанији "Лорониџ" из Колорада, у чијим просторијама је клип и снимљен. Вини заправо уопште и није био љут, а та фирма била је пријатно место за рад. Чувени видео заправо је резултат рада на DBP технологији сигурносних камера и сврха му је била да потенцијалним муштеријама демонстрира како систем функционише.

Вини и његов шеф Петер Јанковски снимали су аналогном камером пробне снимке, а највише им се свидела идеја љутитог радника, па су за инсценирање овог инцидента узели покварени рачунар, снимили видео, а остало је историја. Снимили су га на ЦД и делили уз брошуре компаније на сајмовима, а како је време пролазило чак су и заборавили шта су направили.

Идуће године, видео је цирукулисао међу службеницима многих компанија, а у једном тренутку постао је толико популаран да су се због њега рушили сервери. Ликиарди је чак постао нека врста селебритија, и људи су га повремено препознавали на улици.

- Десило ми се, током пута авионом, да су људи почели да ми причају да су погледали мој видео. На крају су се у разговор укључили и остали путници и стјуардеса. Невероватно је колико је људи погледало видео - изјавио је Ликиарди за "Wired".

Посебно је занимљиво то што се видео толико проширио иако у то време још није постојао Јутјуб, нити сличне интернет странице, на којима би могао да се нађе.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Беноа Риго један је од оних који су видеу препознали "оно нешто". Први пут га је видео 1998. године, када му га је пријатељ послао имејлом и одушевио се. Желео је видео у бољем квалитету па га је даунлоудовао и направио страницу за фанове. Страницу рудиментарног изгледа одлучио је додатно да обогати теоријом завере коју је написао, делом у шали, али делом како би подстакао расправу о очитим недоследностима видеа и тако повећао број гледања. Ненадано је створио естетику коју су пригрлили савремени  теоретичари завера, а скриншотови и црвени кругови данас су неизоставни на интернет објавама. Није познато да ли је Риго изумео или само популаризовао овај стил, али свакако је био један од првих.

Страница је убрзо почела да добија неколико хиљада посета дневно, а видео је почео да се шири и на крају привукао пажњу мејнстрим медија. Ликиарди је ступио у контакт с Ригоом, а обојица су већ тада имала осећај да је реч о нечему што означава почетак нечега већег. Ипак, на крају нису направили ништа. Риго и данас жали што у целој причи није препознао пословни потенцијал који би можда створио темељ за страницу налик Јутјубу.

Снимци овог типа постајали су све популарнији, а видеи са разбијањем постали су велики хит. Током наредних 20 година видео у којем особа разбија нешто постао је формула за стварање популарног веб садржаја.

- Невероватно ми је да још кружи интернетом, али мислим да сви могу да се поистовете са тим тренутком. Живчани су јер не ради софтвер или због тога што постоји нека грешка и сви су у једном тренутку желели да учине управо то - објашњава Ликиарди.