Овај познати југословенски певач рођен је у Травнику, а многи га знају као фронтмена групе “Тешка индустрија”, док је 1975. године важио за најзанимљивијег певача који се тада појавио на музичкој сцени.

Давне 1981. године наступио је на Евровизији са пјесмом “Лејла” са којом је освојио 15. место.

Фото: Јутјуб принтскрин/JUGOVIZIJA

 

 

Након тога, исте године побеђује на Сплитском фестивалу с “Морнаревом пјесмом” и бива проглашен певачем године. И наредне, 1982. године Вајта је био певач године и победник на фестивалу “Ваш шлагер сезоне” са песмом “Наша пјесма”. Издаје албум “Теби пјевам” и продаје га у платинастом тиражу. Његова следећа плоча, “Кад булбули пјевају” (1984), имала је златни тираж, а наступи и награде само су се низали.

Наступао је често на телевизији, у шоу програмима, као и у познатој, награђиваној дечијој емисији “Недељни забавник”. Ту је Вајта глумио, певао и компоновао песме. Играо је и у ТВ шоу-програму за младе Теверсенове бајке и бројним емисијама, углавном за децу и младе. Играо је и у филму “Нечиста крв” Стојана Стојчића. Почетком рата преселио се у Хамбург, где и данас живи и бави се музиком.

Пре неколико година Вајта је боравио у Београду, где је овом приликом изјавио:

 

- Пуно се то променило... Сад је Гоогле генерација стигла и, ето, то је довољно рећи. Посве је другачије. Што би рекли музичари, аналогније се и снимало и свирало. Листа је то, врло дебела, тих промена. Погледам Евровизију… Ма, није ми нешто специјално, али ту је присутна па погледам. Пратим, али велика је разлика - рекао нам је Вајта.

Тада, 1981. године пратеће вокале певале су му Неда Украден, Исмета Дервоз и Јадранка Стојаковић. С обзиром на то да би данашње младе звезде тешко пристале на то да некоме певају пратеће вокале, Вајту смо питали шта мисли о томе.

Фото: Архива Новости

 

 

- Па ми смо се дружили, били смо пријатељи. Ми смо из једне продукције. Сасвим је свеједно ко ће бити соло, ко ће тамо певати у бацкгроунду и тако даље. Било је и пре сујете, али ми смо боље функционисали - истакао је познати музичар.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".