Кокаин је био запакован у "циглама", а било их је 400. Свака цигла имала је нешто више од једног килограма, тако да је укупна нађена количина износила 445 килограма, што је скоро пола тоне.

Брод МСЦ Аделаида дугачак је 300 метара и дошао је са товаром из Бразила, односно познатим брендом кафе.

Прво су примећени радници који су распоређивали тај товар на место где нема камера и који су фотографисали унутрашњост једног контејнера који је стигао бродом. Обезбеђењу, односно, делу обезбеђења у луци које је задужено за проналажење дроге, то је било сумњиво, јер им је познато да се на тај начин шаљу фотографије и видео-снимци оргнизацији којој је кокаин намењен. Управо те две ствари су их одале.

- На тај начин потврђују долазак кокаина по договору са јужноамеричким трговцима дрогом - наводе из тамошње истраге и описују даље како је текло хватање међународних кријумчара дроге.

Кулмву Камалу, радник са брода је уз помоћ лучког радника ставио контејнер на машину налик трактору, за премештање товара и померио га на место где нема видео надзора.

Тада је тамошња полиција, односно, Гуардиа ди Финанза, одлучила да интервенише одмах не чекајући да види са ким ће да се састане поменути Камал.

Тада су лисице на руке стављене управо Кулмву Камалу и Фабију Папеу. У товару је била позната марка кафе чији произвођач, како се наводи, нема везе са пошиљком кокаина.

- Тај кокаин вреди 30 милиона евра. Осим Камала и Фабија који су ухапшени, сумњамо да је умешан и неко из луке ко им је помогао да натоваре тај кокаин и пренесу у део у ком нема камера. Претпостављамо да има још најмање три саучесника који су чували то подручје луке у којем је био кокаин. Оно што нам је сада, осим истраге о смрти Драгана Панића приоритет је да откријемо коме су фотографије са кокаином послате. Односно, ко га је наручио.

Иначе, тужилаштво у Ђенови од 2013. године истражује саучесништво појединих лучких радника са организацијама за трговину дрогом које управљају доласком дроге из Јужне Америке у Европу.

У последњих пар година у оквиру те акције ухапшено је шест такозваних докера који раде у луци. Управо то је разлог више што Гуардиа ди Финанза пажљиво прати, преко система видео камера, шта се дешава око бродова натоварених контејнерима, посебно оних који долазе из јужноамеричких лука.

Како наводе тамошњи медији, обдукција Србина из Омољице је завршена, а према речима њиховог мртвозорника Франческа Вентуре, ране су такве као да је почињено самоубиство.

- Није било знакова борбе, према првим резултатима, реч је о самоубиству, али сумњу на све баца моменат у којем нисмо пронашли оружје којим се наводно убио. Такође, поред његовог тела биле су исписане реченице у којима на српском језику моли Бога да га прими код себе и фамилију да му опрости - кажу.

Иначе, прво је откривен товар кокаина, а тек онда претресом брода мртав Србин.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".