- Испаљено је око 160 граната калибра већег од 12,7 мм - преноси Доњецка новинска агенција.

Како је навео представник ЛНР, - оружане формације Украјине грубо су прекршиле режим прекида ватре, користећи оружје које, у складу са Минским споразумима, мора да буде повучено.

Према његовим речима, од 3.30 по средњоевропском времену украјинска војска је из минобацача калибра 120 и 82 мм, бацача граната и тешких митраљеза гађала насеља Сокољники, Золото 5, Весјолењко, Нижње Лозово и Доњецки која су под контролом Луганска.

Представништво ЛНР је додало да територија републике у среду није гранатирана.

Касније је начелник управе Народне милиције ЛНР Јан Лешченко изјавио да се ситуација на контакт линији у Донбасу значајно погоршала у последња 24 часа.

- У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб... Позивамо међународне посматраче да забележе агресивна дејства кијевских снага и предузму хитне мере за спречавање крвопролића у Донбасу- рекао је Лешченко у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Народне милиције ЛНР.

Међутим, украјинска влада негира ове оптужбе.

- Упркос чинејници да су наше позиције гађане забрањеним оружјем, укључујући артитељирију калибра 122 мм, украјинске трупе нису отвориле ватру као одговор - рекао је портпарол операције украјинских заједничких снага за Ројтерс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".