Пронађени остаци објеката старији су више од 500 година од претходних открића оваквих зграда, наводи се у саопштењу Одељења за културу и туризам Абу Дабија.

Откривене су током ископавања на острву Гага, западно од Абу Дабија.

Конструкције које су откопане су „једноставне округле собе", које имају камене зидове који су и даље очувани и имају висину до скоро једног метра.

Тим истраживача је у саопштењу навео да су те структуре „биле куће за чланове породица мале заједнице која је вероватно настањивала острво".

Додали су да је откриће показало постојање неолитских насеља пре него што су се развили поморски трговачки путеви, што сугерише да то заправо није био подстицај за насељавање у тој области као што су археолози раније мислили.

 

 

Такође су откривене стотине артефаката, међу којима су „фино обрађени камени врхови стрела који су се користили за лов", а научници су рекли да је „вероватно да је заједница такође користила богате ресурсе мора".

Археолози још нису сигурни када је насеље било у „живо", али откривено тело закопано у структурама некадашњег насеља, датира око 5000. године. Тело је пронађено у месту намењеном за сахране, што је такође ретко откриће.

„Открића на острву Гага наглашавају да су карактеристике иновације, одрживости и отпорности део ДНК становника овог региона хиљадама година", рекао је Мохамед ел Мубарак, председник Одељења.

ФОТО: С.Б.

 

 

Претходни рекорд за најстарије познате грађевине у УАЕ држала су открића на острву Марава, такође код обале Абу Дабија, где је 2017. пронађен и најстарији бисер на свету.

Научници сматрају да ово ново откриће сугерише да су острва Абу Дабија нека врста „плодне обале" за разлику од сушних и негостољубивих, са насељеницима који су на острва привучени „локалним економским и временским условима".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".