Словеначка полиција саопштила је да се на синоћњем протесту у центру Љубљане окупило око 8.000 људи, а министар Алеш Хојс оценио је да је реч о "репризи" насилних изгреда у главном граду из новембра прошле године, кад су на њих позивале и неке опозиционе странке левице.

Иначе мирни повремени протести у Љубљани против владе Јанеза Јанше ескалирали су синоћ у насилне, па је полиција у растеравању демонстраната употребила водени топ и сузавац.

Непријављени протест, како преноси Хина, орагнизовале су неке групе преко друштвених мрежа, изражавајући незадовољство заоштравањем противепидемијских владиних мера које су јуче ступиле на снагу.

Тим мерама је предвиђена обавезна ковид потврда о вакцинацији, прележаном ковиду-19 или негативан тест за већину активности у Словенији, од коришћења јавног превоза, посла, уласка у трговинске центре, пошту, банку, до одласка лекару ако није реч о хитном случају.
Полиција је у саопштењу навела да се у центру Љубљане и око зграде парламента синоћ окупило око 8.000 људи и да су неки од њих бацали на полицајце гранитне коцке, стаклене флаше и пиротехничка средства.

Пошто је маса одбила да се повуче, полиција је била присиљена да интервенише рисилним средствима.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојс написао је на Твитеру да се радило о - "репризи" насилних изгреда у главном граду Словеније у новембру прошле године, кад су  на њих позивале и неке опозиционе странке левице. Насиљем и вандализмом исказује се како се леви фашизам изводи у пракси - написао је Хојс.

Премијер Јанез Јанша  је навео да "влада неће попуштати ни пред каквим притисцима" у погледу заоштрених противепидемијских мера.

- Устрајаћемо на мерама за заштиту здравља и живота људи. Улично насиље никад није водило до нечег доброг - написао је, додавши да је полиција поступила по закону и да тужилаштво и судство више не би смели да толеришу претње и насиље већ да покрећу поступке.

Професор на катедри за новинарство Универзитета у Љубљани Марко Милосављевић изјавио је за Н1 да су нереде на протестима против мера за сузбијање ковида-19 у Љубљани, изазвали убачени елементи.

Оценио је и да хаос који се синоћ догодио на улицама главног града Словеније одговара влади Јанеза Јанше, како би се скренула пажња јавности са афера извршне власти.

Према његовим речима, неке од тих неугодних стварису то што је Врховни суд одбио ревизију пресуде којом је премијер Јанша осуђен условно на три месеца затвора због тога што је написао да су две новинарке - старе офуцане проститутке", као и то што је откривено да је председник Владе био гост на јахти једног богатог трговца медицинском и компјутерском опремом, који је у пословима са државом "зарадио 100 или 200 милиона евра.

Јанша је и синоћ на свом Твитер налогу затражио смену уредништва Радио телевизије Словеније, јер је новинарка Петра Безјак Цирман критиковала реакцију полиције, што је, према оцени премијера, био позив на насиље.