- Често су проблеми с кожом повезани с упалом, лошим здрављем црева или неуравнотеженим хормонима - каже Паулина Ли, дијететичарка.

Она открива пет нездравиих образаца исхране који могу довести до проблема с кожом.

1. Редовно конзумирање неке хране изазива упале

Помфрит, пржена пилетина, обрађена пецива, бели хлеб..., попис лоших намирница се наставља у недоглед - и нажалост многи их конзумирају с алармантном учесталошћу.

- Конзумирање хране која изазива упале може негативно утицати на здравље црева и повећати оштећења слузокоже. Наше здравље црева дубоко је повезано с нашом кожом. Зато правилна исхрана која помаже здравље црева може побољшати ваш тен - истиче Ли.

Фото: Профимедиа

 

Према њеним речима, разне студије су уочиле везу између равнотеже микробиома црева и коже, познату као дисбиоза, у бројним уобичајеним кожним болестима, укључујући акне, розацеу, псоријазу и атопијски дерматитис.

- Већина нас је упозната с начином на који наши хормони могу довести до избијања нечистоћа или акни. Једући уравнотежене и здраве оброке можемо позитивно утјецати на нашу кожу - објашњава Ли.

2. Yо-yо ефекат

Ово је још једна негативна навика у исхрани која може бити лоша за вашу кожу.

- Занимљиво је да нека истраживања показују да постоји значајна корелација између акни и поремећене исхране, што значи да је поремећена исхрана коју би требало контролисати у истраживањима повезаним с акнама - каже дијететичарка Рајчел Фајн.

Фото: Профимедиа

 

Она препоручује да за чистију кожу настојите да смањите ниво стреса.

- Познато је да рестриктивне навике у исхрани и yо-yо ефекат повећавају стрес - додаје она.

3. Не једете довољно хране са пробиотицима

Још једна лоша навика за кожу је ако не уносите довољно пробиотика у исхрану.

- Иако је, према мишљењу стручњака, потребно више истраживања како би се разумели механизми који објашњавају повезаност црева и коже, сугерисано је да састав нашег цревног микробиома може допринети развоју одређених кожних стања, посебно ако имамо лошије здравље црева - истиче Ли.

- Једна студија је показала да је унос пробиотика повезан са значајно нижом учесталошћу екцема, у поређењу са плацебо испитаницима, а то сугерише да конзумација пробиотика може бити учинковита у превенцији екцема - додаје дијететичарка.

Фото: Профимедиа

 

4. Исхрана богата угљеним хидратима

Ако волите да једете тестенину, слаткише и бели хлеб, ризикујете да ваша кожа не буде здрава и чиста. Осим одбацивања ове нездраве хране из ваше свакодневне исхране за бољитак вашег здравља, то може бити и благодат и за вашу кожу.

- Рафинисани угљени хидрати, попут белог пиринча, белог хлеба, пржених производа, слаткиша или заслађених напитака, обично имају висок гликемијски индекс. Таква храна брже подиже шећер у крви у поређењу са храном с ниским гликемијским индексом - каже Ли.

Истраживања сугеришу да храна која подиже ниво шећера у крви и узрокује већи одговор на инсулин може погоршати појаву акни. Тај пораст шећера такође може подстакнути лучење андрогена који, када је повишен, доприноси поави акни.

Фото: Депозитфото

 

5. Брза храна

Прерађена и брза храна није добра за нашу кожу.

- Западњачки стил исхране обично садржи превише прерађене хране и рафинисаних угљених хидрата, што може довести до упале коже. Упала може довести до акни и избијања разних нечистоћа на кожи, па би против упална храна могла бити корисна - каже Ли.

- Уведите у исхрану оброке богате хранљивим стварима с нагласком на храну богату омега-3 масним киселинама, попут лососа или бобичастог воћа - сугерише дијететичарка.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".