Он је истакао да се не сме допустити крвопролиће и рат у Украјини.

Лукашенко је нагласио да белоруска војска не учествује у руској специјалној операцији у Украјини.

- Прочитао сам: 'Око 5 сати ујутру државна граница Украјине на подручју Русије и Белорусије изложена је нападу од стране руских трупа које подржава Белорусија'. Најгори ниткови! Наша војска не учествује у тој операцији- рекао је Лукашенко на оперативном састанку са војском, преноси државна агенција „Белта“.

Такође је рекао да је рано јутрос разговарао телефоном са руским лидером Владимиром Путином о ситуацији у Украјини.

- Он ме је до детаља упознао са ситуацијом. Како је рекао, циљ операције је јасан: заустављање геноцида над народом у ДНР и ЛНР - истакао је Лукашенко.

Такође је казао да је војно руководство Украјине било упозорено на могућност војних операција, али није предузело никакве кораке.

Он је напоменуо да је након заједничких војних вежби део руских трупа остао на територији Белорусије, те да је он лично то предложио Путину за време последњег састанка у Москви.

- Зашто? Није ме срамота да кажем: нисмо били спремни да покријемо јужни правац у овој ситуацији, јер украјинске јединице – војска, не граничари, напредовале су до границе и почеле су да изводе маневре. Видели смо то, али ми тамо никада нисмо имали трупе. Зато сам предложио да мањи део руских трупа остане на јужним границама, док их не заменимо својим Оружаним снагама- објаснио је Лукашенко.

Како каже, Путин је прихватио његов предлог.

Председник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу. Шеф државе истакао је да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".