Готово сви стражари су мушкарци "самци" који живе у заједничкој просторији наслоњеној уз капије Ватикана. Команданти као ожењени мушкарци живе са породицама у одвојеном смештају. Сви чланови су држављани Швајцарске.

Нови пројекат Швајцарске државе и Ватикана (од 50 милиона швајцарских франака) предвиђа изградњу нове касарне до 2026. године у којој ће бити изграђене просторије за једнокреветне собе са засебним купатилима, известиле су швајцарске новине СоннтагсЗеитунг.

- Од почетка нам је било важно да нова зграда обезбеди простор за боравак жена - рекао је Жан Пјер Рот,  руководитељ фондације која надгледа пројекат.

Фото: Архива Новости

 

 

Увођење женских регрута захтевало би папино одобрење. Председник Фондације Папинске швајцарске гарде, која финансијски подржава стражу, рекао је да би то помогло у проналажењу нових регрута за корпус од 135 људи, који треба да запосли око 30-35 годишње како би број остао стабилан.

- Чим се женама стражарима дозволи, потенцијал за запошљавање стражара ће се повећати - рекла је за новине председница фондације Рутх Метзлер-Арнолд.

Портпарол Ватикана који је путовао са папом у Мађарску и Словачку рекао је да није упознат са извештајем, а извор безбедности на папинском авиону одговорио је само кратко "Видећемо" на питање да ли ће швајцарска гарда планира увођење женских стражара.