Верица је често бодрила жене мотивационим говорима, а први пут је проговорила о томе кроз шта је прошла након што је први пут подржала жене да не ћуте.

Фото: Д. Миловановић

 

- Јако је битно причати о томе. Један једини пут сам јасно и гласно причала о томе код Наташе Миљковић на националној телевизији. Тада је једна девојчица од 16 година била силована и ја сам имала јаку потребу да дођем и као мотивациони говорник помогнем тој девојчици. Мене је поразило то што сада када је постало "ин" "нисам пријавила" сви су се дигли. У то време, мојих пар пријатеља врхунских интелектуалаца, запрепастили бисте када бих вам рекла њихова имена, су ме позвали и питали шта ми је то требало - изјавила је Верица Ракочевић у емисији "Реална прича".

Фото М. Анђела

 

Верица истиче да има и ставове који нису популарн данас, али да је за њу најбитније да јој трендови не вређају интелигенцију.

- Рекла сам да нећу много да ширим причу на ту тему јер имам и неке ставове који можда и нису много популарни, оно што је најбитније, имам мозак и рачунам да сам интелигентно биће и кроз било које модерне приче не бих волела да ми се вређа интелигенција. Али оно што хоћу да кажем је да све што се деси, треба пријавити одмах, истог секунда, истог тренутка. Ако се бојите родитеља, боље да вас истуку родитељи, него да вас неко силује опет. А родитељи вас сигурно неће прекорити ако вам је неко нанео зло. Мислим да је на ту тему велики промашај породице. Да се разумемо, не дешава се то само младим девојкама, већ женама, дешава се да је правосуђе такво да не можете да дођете до правде. Једина порука са моје стране је да нико не сме да дозволи да га било ко малтретира један једини секунд, не постоје страхови од родитеља, силовање је силовање, малтретирање је малтретирање. Ако вас неко ишамара једном, па други, трећи пут - не разумем зашто трпите то - каже Верица Ракочевић.

Фото: АТА имагес

 

Она је додала да је веома непопуларно оно што она мисли, али да лично зна примере где су жене намерно лажно пријављивале мушкарце.

- Ако се добро и паметно не решавају ствари, баш сам на ту тему истаживала, мислим да око 25 одсто невиних мушкараца лежи у затвору. Зато што жене, немојмо да будемо само на страни жене, и ја сам жена и увек сам на страни жене, али дајте да мало гледамо на свет широм отворених очију. Рецимо, свиђа вам се Марко, он неће да буде са вама, а ви пошто-пото имате било коју врсту анимозитета у односу на Марка, ви ћете себи да одете да разбијете главу стаклом, да одете да га пријавите, а пре тога сте спавали са њим, јер сте ви хтели, и он ће завршити у затвору. Ја знам да ће после овога бити хаос, просто као жена осећам моралну одговорност да кажем да сам увек на страни жена, али нека нико не злоупотребљава такве монструозне ситуације зарад нечега - каже креаторка и додаје:

Фото: Архива Новости

 

- Да знам за такве ситуације када су жене злоупотребљавале свој положај и не бих о томе да причам, ово наводим као пример. Зато је јако важно да се насиље пријави одмах. Ако се то не догоди, доћи ћете у ситуацију да ће то неко злоупотребити, сам себи разбити главу... Људи, не живимо само у ери мушкараца монструма, живимо у једном поремећеном друштву, мислим глобално, где се изгубио појам породице, где су се изгубили породични односи, где је емпатија потпуно нестала. Много штошта се у друштву пореметило. Глобално се пореметило. Зато сам ја побегла на Авалу са својим супругом, шетам четири, пет километара кроз шуму, имам четири другарице са којима могу да разговарам, мој живот није бајка, али могу са поносом да кажем да сам поштен човек - каже популарна модна креаторка.

Фото: Н. Скендерија

 

Верица сматра да су ставови нашег друштва доведени до апсурда, али и да не би волела да се њени ставово погрешно протумаче.

- Друштво које вам за девојку која се није удала до 30. године кажу да је уседелица, које за жену од преко 40 година кажу да је баба, за жену од 50, ваљда треба да је већ мртва, код нас је то ужасно доведено до апсурда. Ви немате једно демократско друштво, не развијате ту једну демократску мисао да са поносом можете да кажете да нећете да се удате, да нећете да имате дете, а да на себе не навучете једну гомилу бесних паса, који ће да вас нападају са свих страна. Не бих волела да се ово погрешно протумачи, сто посто сам на страни жена, зато кажем, пријавите сада, овог тренутка, није вредан ниједан гест, ниједна последица да то не урадите сада и одмах - каже Верица Ракочевић.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".