Као што се види на насловној страни, коштао је један динар, а први број је украсио стрип Волта Дизнија "Мики, храбри кројач".

Осим тога, ту се нашла и прича Едгара Алана Поа "Златни јеленак", стрипови Паја Патак, Бојажљиви Ћира, Риста Спортиста, Џим из џунгле, Баш Челик, прича о потапању брода током Другог светског рата, текст о "пластичним шалама", новом лудилу које је захватило Америку, а већ тада су установљене сталне рубрике "Веровали или не" и "Јесте ли већ чули да..."

Фото: digitalna.nb.rs принтскрин

 

 

На последњој страни "башкарио" се морнар Попај.

Политикин Забавник је српски часопис који ужива култни статус у поп култури Србије и бивше Југославије. Први број изашао је на данашњи дан 1939. године. У почетку је штампан у облику дневних новина, а излазио је двапут недељно, уторком и петком. Тренутно излази једном недељно, петком. Отприлике трећину часописа чине стрипови, док друге две садрже чланке о науци, уметности, природи, историји, музици, интересантним догађајима из живота, и често су писани у забавном духу.

Фото: digitalna.nb.rs принтскрин

 

 

Био је познат по редовној продукцији врхунског стрипа, и домаћег и страног. Престао је да излази 1941. а обновљен је 1952. Попут листа "Политика" уз њега су одрасле бројне генерације српске омладине.

Слоган часописа је "За све од 7 до 107". У 2006. години проглашен је српским „супербрендом“.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".