Прва последица овог споразума био је раскид огромног уговора који је раније Канбера склопила са Француском, што је изазвало бес Париза. Критике долазе и из Кине, која не сумња да је новом савезу намера да се супротстави регионалним амбицијама Пекинга.

Аналитичари кажу да је ово највећи безбедносни аранжман између Америке, Аустралије и Велике Британије од Другог светског рата. Виртуелном догађају, председавао је амерички председник.

- Овде је реч о инвестирању у наш највећи извор снаге – наше савезнике, и помоћи како би се боље суочили са претњама данашњице, али и сутрашњице - рекао је амерички председник Џозеф Бајден.

Фото: Танјуг/АП/Andrew Harnik

 

Аустралија ће кроз споразум добити прву нуклеарну подморницу, а предвиђена је и размена технологије у сајбер одбрани и вештачкој интелигенцији.

- Подморнице ће бити прављене у Аделаиду. Посао ће трајати више од 18 месеци и укључиваће тимове ратних морнарица из све три земље - казао је аустралијски премијер Скот Морисон.

- Нове подморнице биће на нуклеарни погон, али неће имати нуклеарно оружје. Није нам намера да контрирамо било коме, већ да будемо још повезанији - навео је британски премијер Борис Џонсон.

Нови пакт је отворио спор с Француском, која је сада изгубила уговор са Аустралијом о израђивању 12 подморница. Склопљен је 2016. са француском компанијом "Навал груп", вредан је 56 милијарди евра и сматра се једним од најуноснијих одбрамбених послова на свету.

- Забили су нам нож у леђа. Са Аустралијом смо успоставили однос заснован на поверењу. То поверење је срушено. Љут сам и огорчен. То се не ради савезницима - рекао је француски шеф дипломатије Жан-Ив Ледријан.

Иако Кина није поменута у заједничком саопштењу у коме се говори о миру и стабилности у региону Индо-Пацифика, многи немају сумње да је нови савез намењен пре свега супротстављању регионалним амбицијама Пекинга.

- Споразум нарушава регионални мир и стабилност и појачава трку у наоружању. То је доказ да користе нуклеарни извоз за геополитичке игре и имају двоструке стандарде. То је крајње неодговорно - казао је Зао Лиђијан, портпарол Министарства спољних послова Кине.

Брисел није консултован, каже Жозеп Борељ, који сматра да нови пакт показује да Европска унија мора да развија своје одбрамбене стратегије. За сада шест држава – Америка, Кина, Русија, Француска, Индија и Велика Британија – имају нуклеарне подморнице.

(РТС)