Вучић је рекао да му је било изузетно тешко да систематизује све што мора да предочи грађанима.

- Криза због рата у Украјини је нешто што на драматичан начин погађа грађане Србије. Вечерас ћемо представити мере које ћемо предузети како би заштитили наше грађане. Али оно што није лако објаснити је веза политике и економије и притисци којима смо изложени - рекао је Вучић.

Он додаје да је цео свет постао другачији за само три дана, и да више ништа није исто.

- Све оно што смо живели до јуче одједном више не личи на оно кроз шта пролазимо данас. Догодиле су се тектонске промене на светској политичкој сцени. Неки то називају новим светским поретком или одупирању истом. Србија се налази у изузетно тешкој ситуацији, и данас више него икада свет има мање разумевања за нашу позицију - додао је председник.

Вучић каже да у претходних 48 сати није обавештавао никога о томе са ким је био у контакту. 

- Лично сам разговарао са представницима САД и ЕУ, са Урсулом фон дер Лајен, са председницима Француске, Немачке. Размењивао сам поруке са шефовима Европског савета, о нашим гласањима и свему другом. Србија је суочена са огромним притиском, и то више није питање да ли ви као појединац можете да издржите. Али суочени смо са тиме да нико не жели да чује о томе шта се нама дешавало 1999. године, и јасно вам је колико смо у тешкој ситуацији - рекао је он.

Председник Србије се захвалио представницима ЕУ на коректности и томе што су желели да га саслушају, и примећује да јавно мњење западних земаља тражи најоштрију осуду.

- Србија се данас на седници УН придружили осудама напада на Украјину. Ми смо рекли да то није први напад на територији Европе, ми то нисмо могли ни смели због историје да прећутимо. У тексту се не помињу било какве санкције, али свакако са наше стране је веома важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље - каже Вучић.

Он додаје да је ово тек почетак, и да ће притисци на нашу земљу бити огромни у наредном периоду, и да ћемо присуствовати потпуном рушењу међународног поретка.

- Јутрос у 6.38 сам завршио разговоре са европским и светским званичницима. Очекујем да у наредном периоду да има неколико политичких замки за Србију. Видели сте да неки људи у региону раде све да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану чланица НАТО-а, и да су добили подршку Турске. Могу да предвидим да ће нека од следећих иницијатива бити искључење Русије из УН. Већ видим иницијативе у одређеним земљама - рекао је председник.

Председник каже да у наредном периоду на основу члана 6 западне земље планирају избацивање Русије из УН, и да ће потом уследити притисци на Кину да одустане од Резолуције 1244.

- Затим следи признање тзв. Косова од стране земаља НАТО и ЕУ које до сада нису признале. То је идеја албанских лобиста. Да ли је то могуће или није, уопште не искључујем ту могућност. Свашта сам мислио да није могуће у ова три-четири дана, па се показало да је могуће. Од тога да отказујете оперу Чајковског зато што је Рус - рекао је Вучић.

Он каже да је други део проблема угрожавање наше економске позиције.

- Србија је у претходним данима чувала своју позицију, и од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, за 9 нисмо могли да гласамо, пошто су у питању декларације о увођењу санкција руском банкарском сектору. Или увођењу санкција Путину и Лаврову. Придруживали смо се у сваком тренутку када је било питање осуде рушења територијалног интегритета - додао је председник.

Вучић каже да ће наша економска позиција бити још тежа.

- Ми смо данас цео дан радили, нас десетак, на припреми целокупног плана и програма, и радићемо и даље. Догађају се невероватна чуда на светском тржишту. Цена нафте је прешла 112 долара по барелу. Разлика је од 93 долара до 112 долара за само 15 дана. Разумете ли о каквим скоковима говоримо. То су енормни скокови, и биће последица по нас. Ми смо данас формирали девет или десет тимова. Један ће пратити ситуацију са нафтом и нафтним дериватима. Још један тим формиран је и за гас. Цена гаса је данас отишла у небеса, и то управо због тога што је Немачка почела да купује хитно велике количине - рекао је он.

Председник додаје да је цена гаса данас била 2.300 долара на 1000 кубних метара, и да су то бесмислене цене за сваку земљу, а не само за Србију.

- Ми данас имамо 123.6 милиона кубних метара гаса у нашем делу Банатског двора. Утискивали смо вишак гаса по ниским ценама, само да бисмо обезбедили да га имамо. Нису у питању само домаћинства, већ и наше фабрике и привреда. Формирали смо та два веома важна тима. Формирали смо посебан тим за житарице, и други за сву осталу храну и потребштине - рекао је председник.

Вучић је потом казао и да је посебно забрињавајућа страховита цена угља, за коју ће бити формиран посебан тим.

- Посебно ћемо се бавити угљем и увозом нафтних деривата. Данас смо наручили 30.000 тона мазута од Азербејџана, како бисмо обезбедили рад термоелектрана. Све то наравно морамо да платимо. Што се нафте тиче, предузели смо мере, причали смо са руководством НИС-а. Е сада ту постоји проблем, пошто је већински власник НИС-а Газпром. За сада санкције руском енергетском сектору нису најоштрије, али се ситуација мења из часа у час - каже он.

Председник је рекао да имамо више од 2 месеца у нашим резервама, па чак и да не добијемо ниједан литар нафте можемо да функционишемо.

- Нема никакве потребе за паником и страхом, зато што смо се добро и боље него многи други припремили за све. И наредних месеци ћемо се припремити да до чепа напунимо складишта, што ће нас коштати око 115 милиона евра. Јоргованка Табаковић ће водити посебан тим за праћење свих монетарних политика, везано и за плаћање руским компанијама и свим осталим - додао је председник.

Вучић је рекао да није спреман да национализује руску имовину у Србији, и додаје да у неким земљама неки одузимају руске школе и вртиће.

- Ако неко проба да им ограничи пословање, разговараћемо са њима да нађемо неку фер цену. Што се тиче угља, цена је скочила невероватно. Пре 15 дана цена угља је била 190 долара по тони, а сада је 420 долара по тони. Видите и како скаче цена струје. Не за грађане, већ тржишна, то држава узима на себе. Цена струје је скочила са 139 евра по мегават сату на 362 евра - казао је он.

Председник Србије додаје и да смо притиснути са свих страна, али успевамо да одолимо зато је држава ликвидна, и да на рачуну имамо 1.4 милијарде евра.

- Апсолутну ликвидност имамо, имамо новца захваљујући томе што су грађани разумели шта нам је чинити у претходном периоду. Злата имамо све више, и купићемо га по најповољнијим ценама. Тражио сам Кинезима да нам дају три одсто ниже од најниже цене. Грађанима желим да кажем да је наш банкарски сектор сто одсто сигуран, и биланси су очишћени од проблематичних кредита - рекао је Вучић.

Он каже и да је држава извела последње операције са Сбербанком, коју је купила домаћа АИК банка, и да грађани ту неће имати никаквих проблема. 

- Никакви проблеми се неће прелити на домаће тржиште. До сада смо сачували курс динара. Девизне резерве су 15.6 милијарди евра, а вредност резерви злата нам расте, управо зато што цена наставља да расте. Прва два месеца ове године имали смо одличан прилив страних директних инвестиција. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".