Прве избеглице из Украјине које су стигле и остале у Србији, углавном овде имају родбину. То је један од разлога зашто се, за сада, Комесаријату за избеглице и миграције нико није обратио за смештај.

Док они тврде да га има довољно, из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, поучени искуством из 2015, верују да Србија није спремна за већи прилив.

- Ми тренутно имамо 6.000 места, од чега је 2.000 места попуњено са избеглицама из Азије и Африке и можемо да повучемо између 1.700 и 2.000 неких места, која нису одржива за неки дужи боравак у земљи - каже директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Фото: АП

 

 

Наводи и да, уколико би сада, избеглице које иначе долазе затражиле смештај, врло вероватно биле смештене у неких од центара за азил на југу земље, који су сада полупразни. У Врању је, на пример, центар за избеглице обновљен и у њему има 250 места.

У Пчињском округу су четири прихватна Центра за мигранте.

Дописница РТС-а из Врања каже да је у Прешеву и Босилеграду тренутно смештено око 450 избеглица из блискоисточних земаља. Објекат у Бујановцу је у фази мировања, а центар у Врању у фази реконструкције, која је при крају.

Средином јуна прошле године Влада Србије је донела одлуку да поред пет постојећих Центара за зил, отвори још два: у Обреновцу и Врању.

Шест милиона људи напустиће свој дом

Србија је на балканској мигрантској рути од 2015. године. Тада су отворени прихватни центри, углавном за мигранте из блискоисточних земаља, који су пролазили кроз земљу и привремено боравили у њима. После осам дана рата свакодневно расте број избеглих Украјинаца.

Фото: АП

 

 

- Процена међународног Црвеног крста је да ће бити негде од пет до шест милиона избеглих људи - било интерно избеглих било избеглих ван граница Украјине. Отприлике 18 милиона људи у Украјини је угрожено овим борбеним дејствима и за прва два милиона људи ће бити обезбеђено, који ће бити расељени, негде око сто милиона швајцарских франака помоћи - наводи председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Црвени крст Србије отворио је наменски рачун за помоћ грађанима Украјине. За нешто мање од три дана прикупљено је готово милион динара.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".