Зеленски је дипломирао право на Кијевском националном економском универзитету, али се након тога одлучио да његова професионална каријера иде у правцу - комичара и глумца. Наиме, он је од своје ране младости гајио љубав према комичарским наступима, па његово преусмерење ка тим професијама не представља превелико изненађење.

Он је у каснијем периоду живота постао суоснивач телевизијске продукцијске куће "Квартал 95", иначе назване по његовом комичарском тиму.

Тренутни украјински председник, пре почетка бављења политиком, глумио је у неколико филмова и серија.

ФОТО: Архива

 

 

Најзапаженију улогу Зеленски је одиграо у серији, према којој је и назвао своју партију, "Слуга народа". Емитовање овог политичко-сатиричног остварења било је у периоду од 2015. до 2019. године, а он је у њему глумио професора историје Василија Петровича Голобротка који ће у даљем току серије кренути да обавља функцију коју Зеленски данас врши - председника Украјине.

На један сатирични начин приказују се проблеми у Украјине и његовог друштва, а тема је суочавање некадашњег скромног професора, који је постао председник, са бројним неправедностима у украјинском друштву.

Голоборотко, како би се изборио са тим, одлучује се на драстичне промене у државној администрацији - смањивање запослених за 90 одсто, као и њихових плата, те и премештање у једну зграду како би се спречио саобраћајни колапс у центру града.

Поменута серија у великој мери скренула је пажњу јавности, те је на тај начин доста допринела ангажовању политици у стварном животу, па и каснијем успеху Зеленског на том пољу.

 

 

Председник Украјине опробао се и у улози једног од највећих светских војсковођа - Наполеона. Радња филма "Ржевски против Наполеона", базирана је на сукобу између Француске и Русије, а занимљивост представља чињеница да је Зеленски, и у стварном и у уметничком животу, био сукобљен са Русима.

Корисници Internet Movie Database (IMDBa), светски познате базе података кинематографије, оценили су овај филм, невероватно ниском оценом, са свега 2.7 од максималних 10.

 

 

Једну од последњих "епизода" Зеленског у глумачком свету, пре почетка политичке каријере", била је у "Ја. Ти. Он. Она", где је такође био и директор филма.

Он тумачи лика Максима Таченка, мушкарца који се заједно са својом супругом Јаном, након 10 година брака, због слабљења меуђусобних емоција и кризе односа, одлучује на развод. 

 

 

Заплет ове љубавне комедије креће када суд додели брачном пару месец дана "пробног периода" пре доношења пресуде, те у том времену главни ликови упадају у низ смешних, екстремних ситуација које ће им помоћи да схвате важне ствари и преиспитају сопствене животе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".