Ово су три најчешћа мита о уштеди горива током вожње, у које мушкарци слепо верују, а који су заправо далеко од истине.

Рад на леру

Многи сматрају да паљење аутомобила подразумева велику потрошњу горива, па га зато остављају да ради у месту мислећи да тако мање троши. Међутим, то је јако погрешно!

Фото: Пиксабеј

 

 

Данашњи аутомобили имају специфичне системе убризгавања горива који су дизајнирани за постизање максималне делотворности и уопште не допуштају велику потрошњу приликом паљења. У суштини, рад у месту је много скупљи. Ако се заустављате на кратко, боље је да угасите аутомобил.

Резервоар се пуни док је хладно

Овај мит се темељи на чињеници да је гориво гушће кад је хладно, па га треба сипати ујутру или касно увече. Ипак, температурне разлике је готово немогуће детектовати с обзиром да је гориво смештено у хладним подземним резервоарима.

Зато сипајте гориво кад хоћете и колико хоћете. Нема уштеде ако чекате јутро или ноћ.

Повећан притисак у гумама

Многи тврде да је најбоље напумпати гуме мало више како бисте максимално искористили сваки литар горива. Ако су гуме издуване, то би могло смањити општу делотворност аутомобила у смислу потрошње за 3,75 одсто.

Фото: Профимедиа

 

 

С друге стране, пренадуване гуме су једноставно опасне јер смањују приањање на тло и контакт са улицом, што сигурно води до незгоде. Пратите смернице произвођача и нећете имати проблема са вожњом и трајношћу гума, али у основи овде нема уштеде на гориву.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".