Руска посада коју чине двојица космонаута и два филмска професионалаца почетком следећег месеца требало би да полети према Међународној свемирској постаји (ИСС) ради снимања првог филма у свемиру, надјавили су руски филмови.

Четворка би у свемир требала бити лансирана 5. листопада летјелицом Сојуз МС-19 који ће стићи до ИСС-а, преноси Реутерс.

Лансирање ће услиједити само три тједна након слања ракетног брода СпацеКс са првим потпуно цивилним америчким посадом у тродневну приватну мисију према Земљиној орбити.

Наставак је то десетљећима дугог такмичења Русије и Сједињених Америчких Држава у освајању свемира, констатирана британска агенција.

И професионални космонаути у филму

- У овоме се филму радња врти око једне обичне особе, која није имала никакве везе са истраживањем свемира нити је о томе икад размишљала, но понуђено јој је да отпутује на ИСС. С обзиром на то да је хирургиња морат ће оперирати козмонауту, превише болесног да се врати на Земљу и спасит ће му живот - открио је новинаре редактор и глумац Клим Шипенко (37) уочи одласка посаде на космодром Бајконур у Казахстану.

У филму ће бити приказани и професионални космонаути који ће бити саставни дио посаде.

- Нећу глумити у филму, но морат ћу се потрудити да схватим на који се начин филм снима на једно тако необично место - у свемиру - рекао је заповедник Антон Шкаплеров.

Руска свемирска агенција Роскосмос објавила је да жели да се свемир приближи ширем слоју људи.

Главна глумица: "За страх је мало прекасно"

Радни назив драме је "Изазов", главна глумица у филму Јулије Пересилд (36) новинарима је откривена како се морала научити како ће бити и шминкерица и костимографкиња.

- То неће бити једнако као што би било на Земљи, али нећемо све од себе. Спремни смо. За страх је мало прекасно јер смо већ далеко одмакнули. Пред нама је Бајконур и још пуно тога што треба направити и, искрено, једноставно немам времена страховати - казала је на конференцији за новине.

Редатељ Шипенко, висок 190 центиметара, додаје да му висина није ишла у прилог у склопу обуке унутар летјелица и да му предстојеће путовање неће бити претјерано угодно.

Но каже да ће у будућности више размишљати о простору - Добро је, сада ћу летјети у свемир у условима какви јесу, но кад се одлучимо на снимање наставка филма - о путовању на Марс, обећали смо ми више простора.

(Aл Џазира)