Украјина прво треба да испуни низ суштинских и формалних захтева, да усклади своје критеријуме са критеријумима из Копенхагена и европским тековинама и склопи Споразум о стабилизацији и придруживању. Потом следи званично подношење кандидатуре, пристанак Европске комисије, склапање преговарачког оквира и отварање и затварање низа поглавља. 


Поред тога, потребно је остварити напредак, пре свега на пољу људских права, борбе против корупције и тржишне економије. 

Украјина је, заједно са Азербејџаном, Грузијом, Јерменијом и Молдавијом, чланица Источног партнерства са ЕУ, које има за циљ економско и политичко повезивање ових земаља са чланицама ЕУ. Средином прошле године, Белорусија је суспендована из Источног партнерства.

Фото: Профимедиа

 

 

- Захваљујући нашем споразуму о партнерству, који подразумева продубљену и потпуну слободну размену, ЕУ и Украјина су већ ближе него икада. Још је дуг пут који треба да се пређе. Морамо да зауставимо овај рат. И морамо да разговарамо о следећим етапама. Али, сигурна сам у то да нико у ЕП не може да сумња у то да један народ, који тако храбро брани наше европске вредности, припада нашој европској породици - поручила је недавно председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

А како то конкретно изгледа у административном погледу, објаснила је за "Новости" портпарол ЕК Ана Писонеро:

- Одлуке које се односе на захтев за приступање ЕУ подлежу једногласној одлуци Европског савета. Савет консензусом одлучује да ли се слаже да од Европске комисије затражи да припреми мишљење о захтеву.

Србија је, на пример, то позитивно мишљење добила далеке 2011. године. И још је далеко од чланства.

Сигурно је да прескакање етапа у пријему не би наишло на повољан одзив доброг дела Европског парламента са све више чланова који се противе било каквом даљем проширењу.

Ипак, добро у свему томе је што је Украјина добила сигнал да може да пређе из статуса земље Источног партнерства, одакле готово извесно не би могла да крене ка чланству, у статус будућег кандидата. Такође, није занемарљиво ни то што се Москва с тим слаже.

 

НИЈЕ УКРАЈИНА НЕМАЧКА

Током недавне дебате у Европском парламенту један посланик је, чак, идеалистички, навео случај бивше Источне Немачке која се експресно интегрисала у ЕУ, али је јасно да украјински пример нема баш никакве везе са припајањем једног дела територије Западној Немачкој која је већ била чланица ЕУ.

(Новости онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".