Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије на синоћњем богослужењу у храму Светог Саве на Врачару, рекао је да се за мир молимо, али у ове дане посебно и нарочито за мир у Украјини.

"Наша лична сећања на трагичне ратове и сукобе на просторима бивше Југославије нису престала буду веома жива, а ево још један рат је букнуо у Европи и то међу нашом браћом хришћанима, Русима и Украјинцима", рекао је патријарх, а пренела је Информативна служба СПЦ.

Патријарх истиче да рат у Украјини производи страдања и поделе између Руса и Украјинаца, али и да прети страдањима и поделама у читавој Европи и свету.

"Због тога је букнула, као што је рат букнуо, и туга у нашим срцима, али и зебња у нашим душама, туга због страдања нама блиских народа по свему, али и зебња због опасности које тај рат носи и по целу Европу и по читав свет. То значи и опасност и по нас који живимо на просторима који су подељени и још увек недовољно измирени", истиче патријарх Порфирије.

Истакао је да осећа потребу да подстакне све да тугу претворе у саосећање, у солидарност са онима који страдај и онима који сада остају без домова.

"Подсећам и себе и вас и позивам и себе и вас да имамо саосећања са онима којима су неопходне елементарне потребе за преживљавање и, дакако, са онима који већ долазе у нашу земљу као избеглице", поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх је позвао на молитву за мир и одлучно деловање, очување и сведочење мира где год да смо и где год да живимо.

"Са овог места данас посебно и нарочито упутимо молитве за што брже успостављање мира у Украјини. Упутимо молитве Богу да што пре дође до мировних разговора уместо рата, јер мир нема цену", закључио је патријарх Порфирије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".