Министарство спољних послова Пољске саопштило је, после консултација председника државе и премијера, да Пољска без одлагања и бесплатно своје борбене авионе типа „миг 29“ пребацује у америчку војну базу Рамштајн у Немачкој и да их ставља на располагање влади САД. План је био да се те летелице испоруче Украјини, чије је ваздухопловство претрпело велике губитке од почетка руске инвазије.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Међутим, појавило се и оно „али“, пошто нико званично није то и саопштио, осим медија попут Фокса, који је анализирао како би украјински пилоти тим авионима могли да стигну до аеродрома у западном делу Украјине. Истовремено, Пољска је затражила од САД да јој се доставе као замена летелице сличних борбених могућности - Ф16.

Пољска је позвала и друге чланице НАТО које имају у употреби летелице Миг 29 да то исто учине. А онда је уследио хладан туш из Пентагона од портпарола Џона Кирбија. Наиме, Пентагон је овакав аранжман сматрао неодрживим јер и да се хипотетички деси да украјински пилоти тим авионима полете и уђу у ваздушни простор Украјине, доћи ће

Чак и заменица америчког секретара за политичка питања Викторија Нуланд навела је да је ово био неочекивани потез Пољске и да Варшава није никог претходно консултовала о донацији. С друге стране огласила се и Москва:

- То је врло непожељан и потенцијално опасан сценарио - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Пољска не одустаје

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки поновио је јуче да је Пољска и даље спремна да Украјини преко НАТО на располагање стави авионе Миг 29, упркос упозорењу Кремља. Он је додао да је то „веома озбиљна одлука“ коју треба да донесу све чланице НАТО.

- Пољска не учествује у овом рату и НАТО није у овом рату. Таква озбиљна одлука као што је давање авиона мора бити једногласна и недвосмислено донета од стране целе Алијансе - рекао је он.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".