Он каже да антируске санкције неће постићи своје циљеве и да ће утицати само на Запад, и не верује у њихову ефикасност против Москве.

Сакс није било ко и добро зна о чему прича. Био је саветник руске владе 1990-их и стручњак је за земље у развоју. Зато су немачки медији свакако желели да чују његово мишљење, посебно утицај уведених западних санкција на Русију, односно њену способност да им се одупре.

- Предвиђам другачији развој догађаја: значајне негативне последице по економију остатка света, осим за Русију“, рекао је Сакс.

Економиста је санкције назвао типичним оруђем америчке спољне политике. Међутим, упркос учесталој примени, рестриктивне мере ретко делују, истакао је амерички стручњак, наводец́и санкције Ирану, Северној Кореји и Венецуели, које су „бедно пропале”.

- Тамо нисмо мењали режиме, а сада желимо да бацимо на колена много већу државу. Русија је огромна држава, која такође располаже са 1.600 нуклеарних бојевих глава. Бацити Русију на колена је једноставно нереално, немогућа идеја. Не знам шта је у главама људи који су га осмислили, рекао је амерички стручњак у интервјуу за Шпигл и додао да би Русија „лако преживела „последице уведених санкција“.

- Данашњи извештај о инфлацији подсећа да су буџети Американаца стиснути вишим ценама, а породице почињу да осећају последице Путиновог поскупљења. Овог месеца раст цена бензина и енергената дао је велики допринос инфлацији, док су тржишта реаговала на Путинове агресивне потезе“, рекао је Бајден чије је речи објавио медијски сервис Беле куће.

Председник САД Џо Бајден је рекао да Русија плаћа већу цену.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".