Још 2020. године, најдужи аутомобил на свету отпутовао је на Флориду на потпуну рестаурацију. Дизајнер Џеј Обрерг направио је 1986. године овај аутомобил у Бербанку у Калифорнији и назвао га "Амерички сан".

Неколико година је стајао заборављен и запуштен у складишту у Њу Џерзију, али је сада коначно потпуно обновљен и изгледа боље и дуже него када је био нов.

Колекционар аутомобила Мајкл Дезер купио је "Амерички сан" 2019. године и финансирао његову обнову. Овај специјални модел „кадилака“ из 1976. године морао је да се подели на два дела како би био превезен од претходног власника, Мајкла Менинга, до Орланда. Одатле су Дезер, Менинг и њихови тимови заједно радили на обнови возила.

Рестаурација је укључивала комплетну прераду каросерије, реновирање унутрашњости, реконструкцију мотора и надоградњу базена, терена за мини-голф и џакузија. Према Гинисовој књизи рекорда, рестаурација, укључујући и испоруку, коштала је Дезера и његов тим око 250.000 долара.

"Амерички сан", који је сада спреман за вожњу, мери 30,54 метра и по дужини је оборио властити рекорд који је поставио 1986. године.

 

 

Има 26 точкова, два Ве8 мотора – један предњи и један задњи – и може да прими 75 путника. Уз неке од већ поменутих елемената, има и водени кревет, билијар, па чак и функционални хелидром.

Иако технички "Амерички сан" може да се вози, власници кажу да није погодан за вожњу по јавним путевима. Зато ће ова необична лимузина бити експонат у Музеју аутомобила у Дезерленд парку, недалеко од Орланда на Флориди.

(Motor1.com)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".