Лепо време на улице мами бициклисте и оне који се возе електричним тротинетима, и потребан је посебан опрез, што с њихове стране, што са стране возача аутомобила.

Несреће нису ретке, а многима је и даље нејасно која тачно правила важе.

Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћај каже да бициклисти на пешачком прелазу немају статус пешака.

- Пешачки прелаз намењен је пешацима. Ипак, неретко се на њима налазе они који немају њихов статус, а то су бициклисти и возачи тротинета.

Уколико прети опасна ситуација, уколико је бициклиста већ на пешачком прелазу, возач је дужан да предузме све мере да спречи незгоду. Уколико би дошло до незгоде, основни пропуст је на страни бициклисте. Возач није дужан да на пешачком прелазу очекује бицикл или тротинет, који има статус мопеда - истиче Окановић и додаје да закон не предвиђа посебну опрему за бициклисте.

Закон не предвиђа посебну опрему за бициклисте

- Бицикл мора да има светло, предње и задње, као и мачје очи. Иначе, за бициклисте важе прописи као за друге учеснике у саобраћају. Обавеза им је да дају знак руком када скрећу или мењају смер. Закон о безбедности саобраћаја на путевима за њих предвиђа иста правила као и за друге учеснике саобраћаја, па морају као и друга возила поштовати сва правила која се тичу правила и обилажења у саобраћају - рекао Окановић.

Иначе, за вожњу бицикла где за то нема посебне стазе или траке сме да се користи коловоз у ширини од највише један метар од десне ивице коловоза. Закон каже да се претицање и обилажење врши с леве стране возила које се претиче, а да се оно може вршити с десне стране ако је возило на коловозу заузело такав положај и његов возач даје такав знак да се са сигурношћу може закључити да то возило скреће улево.

Иначе, ако се крећете возилом по путу и наиђете на колону од три бицикла, по Закону о саобраћају не смете да их сва три одједном претекнете иако је испред вас испрекидана линија, јер бисте направили прекршај "претицање колоне возила", а казна предвиђена за то износи од 15.000 до 30.000 динара.

(Курир)