Премијер Чешке Петр Фијала је у твиту навео да ће се три лидера састати са украјинским председником Володимиром Зеленским и премијером Денисом Шмихалом.

"Циљ посете је да се изрази недвосмислена подршка Европске уније Украјини и њеној слободи и независности. Истовремено, током посете ћемо представити широк пакет подршке Украјини и њеним грађанима. Међународну заједницу су о овој посети обавестиле и међународне организације, укључујући Уједињене нације", рекао је Фијала.

Фијала, премијер Пољске Матеуш Моравјецки и словеначки премијер Јанез Јанша допутовали су у Кијев возом и пре подне су прешли из Пољске у Украјину, рекао је новинарима Михал Двочик, помоћник Моравеицког. Пољски лидер је то назвао историјском мисијом.

"Наша је дужност да будемо тамо где се кује историја. Зато што се не ради о нама, већ о будућности наше деце која заслужују да живе у свету ослобођеном тираније", рекао је Моравјецки.

Угошћавање страних премијера у сопственој престоници био би симболичан успех за Зеленског, који је наводно остао у Кијеву, преноси АФП. У својој најновијој поруци, Зеленски је позвао руске снаге да се предају, рекавши да они и њихови официри већ знају да је рат безнадежан.

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".