Борељ је у интервјуу за “Дојче веле” нагласио да је за проблем између Београда и Приштине једино решење дијалог, али да је разочаран “што се не крећемо темпом који проблем захтева”.

“Европска унија има мандат од Уједињених нација да координира, подстиче и активира овај дијалог. За овај задатак поставио сам једног од најбољих дипломата и морам да кажем да треба више да се ради. Морамо да ''гурамо'' обе стране како би схватиле да постоји само једно решење за проблем и да оно долази кроз дијалог, знајући да неће бити лако”, изјавио је Борељ.

Он наводи да је то веома компликовано питање, имајући у виду колико је била тешка и компликована историја Балкана у протеклих 20-30 година.

На констатацију новинарке Дојче велеа да обе стране инсистирају на нерешеним питањима, попут оснивања Заједнице српских општина и непорицања ратних злочина, Борељ каже да зна да постоје тачке неслагања, али то је, како тврди, сврха дијалога.

“Како се ствари могу решити ако не разговарају једни са другима?”, упитао је Борељ, додајући да не види друго решење сем дијалога.

На питање зашто је сада одлучио да посети Западни Балкан, Борељ каже да на Балкану постоји велики утицај Русије, што би, како оцењује, могло бити критичан тренутак за процес проширења.

Такође, како наглашава, постоји проблем који треба решити између Северне Македоније и Бугарске.

Борељ сматра и да ће рат у Украјини утицати на готово све, од цена хране до цена енергената, док односи са Русијом више никада неће бити исти.

“Али најважнија ствар данас није само рат између Украјине и Русије, већ поштовање међународног права и људских права, борба против закона џунгле, где најјачи угњетавају најслабије без икаквог оправдања”, изјавио је Борељ.

Он сматра и да ће Русија покушати да повећа свој утицај на Балкану, али изражава наду да ће "европски утицај бити много јачи".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".