Улагања у војску у порасту су у великом делу Европе, највише у Немачкој, али и на Балкану.

"Еуроњуз" пише како су Хрватска, која је у НАТО савезу, и Србија, која није чланица, у правој трци у наоружању.

Србија је од Русије набавила надограђене авионе МиГ-29, тенкове и ракетне системе, док је Хрватска од Француске купила 12 борбених авиона Рафал.

Тим путем могла би да крене и Албанија.

У јануару је почео рад на унапређењу ваздушне базе Кучово као модерног оперативног центра, побољшавајуц́и њену способност да угости низ борбених авиона модерне ере.

НАТО и Албанија улажу 50 милиона евра у центар 85 км јужно од главног града Тиране.

Мали оближњи град Кучове назвали су по Стаљиновом родном граду, током албанског комунистичког режима, а база је изграђена 1950-их.

За градњу се користила затворска радна снага, а база је изграђена по наређењу комунистичког диктатора којуЕнвер Хоџа који је, упркос томе што је био комуниста, на крају посвађао са СССР, Кином и оближњом Југославијом.

У том периоду Албанију су звали "Северна Кореја Европе", пише Еуроњуз.

Виктор Вангјели, 83, служио је 27 година у ваздухопловној бази Кучово, летец́и на миговима 19 пре него што је отишао у пензију 1990. године.

- Интензитет летења током Хладног рата био је веома висок, рекао је он и додао да је "до 1962. године ова ваздухопловна база била задужена за покривање целог ваздушног простора земље.

Он је рекао да би трансформација Кучове у модерно чвориште НАТО-а била корисна за следец́у генерацију албанских пилота који ц́е бити обучени да управљају модерним млазњацима.

После пада комунистичког режима 1990. године, албанска војска је у три ваздушне базе имала више од 200 авиона, углавном разних модела МиГ-ова.

Вец́ина њих је сада расходована, а стари руски и кинески авиони престали су да лете 2005. године.

Албанско ваздухопловство сада има неколико хеликоптера, углавном Бел и Еурокоптера, и очекује да ц́е примити неколико америчких хеликоптера али не и млазне авионе тако да би долазак НАТО авиона могао бити шанса за Албанију.

(Вечерњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".