У календару Православне цркве данашњи дан зове се Дан Светих четрдесет Мученика Севастијиских, који су страдали за Христову веру 320. године. Са друге стране, народни обичај је да млади супружници у свој дом примају госте, који им доносе поклоне и тако помажу на почетку њиховог брака и заједничког живота.

Обичај налаже да жене устају рано ујутру и месе 40 колачића, који се називају младенчићи, и који се премазују медом. Младенчићи симболизују срећан, дуг и сладак живот, а дају се деци и гостима који дођу у кућу пре подне.

Фото: Профимедиа

 

 

Младенци су посвећени младим брачним паровима и због венаца којима су мученици венчани љубављу Христовом. Тако се и на венчањима у цркви на главе младенаца стављају венци, који имају троструку симболику: царски венци – сваки човек је цар у свом малом царству у својој кући, мученички венци, јер у браку треба подносити жртве и венци бесмртне славе.

На овај начин указује се да млади супружници треба да буду верни једно другоме, као што су мученици били верни Христу. На Младенце домаћице дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност. Било да сутра идете код Младенаца кући или у неки ресторан, не идите празних руку.

(Новости Магазин)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".