Према извештају Дирекције за борбу против мафије у Италији, у другој половини 2020. године је смањен број гангстерских обрачуна, али захваљујући ''предузетничкој способности и огромном капиталу којим располажу'' порастао је утицај и инфилтрација у економији.

Организовани криминал није више ограничен само на југ Италије, продире и шири се на целој националној територији, а филијале шири и по свету.

Глобално најраширенија је Ндрангета, лидер растурања кокаина, повезана са Јужном Америком, политичарима и предузетницима.

Криминалне организације су 2020. године још више продрле и рашириле се у економском и социјалном животу друштва, а то олакшава корупција у Италији. Чак 46 општина је распустило локалне владе због инфилтрације криминалних организација.

Фамозна ''Коза Ностра'' има упориште на Сицилији и поред ''традиционалних'' лихварења, растурања дроге и коцкарских игара, продире у јавну зону кроз пољопривреду и обновљиву енергију.

''Камористички'' кланови Кампање се шире, а појављују се и нови ''бејби генгови'', криминалне групе малолетника којима није стран екстремни урбани гангстеризам.

Поред ''домаћег'' криминала, Италија има проблем и са ''увезеним''. Нигеријски кланови контролишу проституцију и трговину људима. Албански криминалци контролишу растурање дроге ''на мало'', док румунски гангстери концентришу делатност на трговину људима за рад у пољопривреди и проституцији.

Велика новина је и ''Биткоин'' и ''Монера'', крипто-валуте које је немогуће контролисати. Мафијашке организације прате глобалне трендове и прихватају могућности глобализованог света. Залазак у крипто-валуте је омогућио да се токови новца неометано преносе, без контроле која је могућа за традиционално банкарство.