Али, док су светски медији преносили његов коментар да Запад жели да "откаже" Русију као ауторку "Харија Потера" Џоан Роулинг, Путин је младим Русима послао "злокобну поруку". Ово тврди историчар Ијан Гарнер, који је читав низ твитова посветио анализи Путиновог говора.

- Док сте се јуче смејали Путину због његове изјаве о Џ. К. Роулинг, он вас није троловао нити покушавао да нам одврати пажњу аргументима о поништавању културе. Излагао је визије Запада који покушава да уништи историју и саму Русију -  стоји на почетку низа постова историчара.

Он је на нагласио да се руски председник није обраћао Западу, већ младим руским умовима који су жарко желели да освоје ту награду.

- Путин је почео говор описујући Русију као "мултинационалну“. Али одмах је наставио да хвали "генерације“ руских уметника који су створили "јединствену руску“ културну традицију. Дакле, нема места за 20 одсто становништва које нису етнички Руси - написао је Гарнер.

Како је додао, тврдио је да је руска култура одувек била везана за "унутрашњи свет“ појединца. "Осећамо оштро неправду и туђи бол и идемо у помоћ онима којима је наша помоћ заиста потребна“, пренео је Путинове речи.

- Брутално, зар не? - приметио је.

Путин је наставио речима да је "патриотска култура" увек бранила "јединственост Русије". Култура, каже он, а преноси Гарнер, "чува руску нацију данас када се наизглед старе норме подривају у разним земљама, где је историја искривљена и закони природе рушени".

- Затим се бунио против холивудских филмова који приказују САД као победника над нацизмом у Другом светском рату (стари фаворит) и жали се да, чак и у Јапану, нико никада не показује ко је бацио атомске бомбе (наравно, крајња бесмислица) - пише историчар.

То га је, наставља Гардер, довело до Роулингове.

- Путин разговара са младим људима који су можда страствени фанови Харија Потера, и говори им да је Запад спреман да уништи ствари које воле; Уништавање "невине“ културе умотава у уништење саме Русије. Дакле, све ово око Роулингове је у складу са приступом који је Путин заузео последњих недељу-две.

- Русија је на удару у земљи и иностранству, могу вас спасити само култура, трговина и начин размишљања који су довољно патриотски и руске природе - закључује историчар.

Гарнер се осврно на реакције на друштвеним мрежама на Путиново поређење Роулингове и Русије.

-  Покушава да нам одврати пажњу тако што спомиње Роулингову, па се свађамо док он ради лоше ствари! То је бесмислица. Ако постоји нешто што треба да научите из прошлог месеца, то је ово: верујте Путину на реч. Кад нешто каже, он то и мисли - пише на крају историчар.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".