Он је приведен током јучерашњег дана, након што је поподне из Брисела отпутовао у град Алгеро на Сардинији, како би присуствовао међународној изложби "Адифолк" и састао се са регионалним шефом Сардиније и тамошњим омбудсманом, преноси агенција Ројтерс.

- Када је стигао на аеродром Алгеро, зауставила га је италијанска гранична полиција. Апелациони суд у Сасарију је надлежан да одлучи хоће ли га пустити или изручити - наводи се у саопштењу Пуџдемонове канцеларије.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Његов адвокат Гонзало Боје потврдио је притвор у једном твиту, наводећи да је Пуџдемон спроведен на основу европског налога за хапшење од 14. октобра 2019. године, који је, према његовим речима - уз осуду Европског суда правде, суспендован.

Пуџдемон је био предмет европског налога за хапшење који је издала Шпанија, а која тражи његово изручење због улоге у сазивању референдума о независности Каталоније.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Шпанија је за побуну оптужила Пуџдемона, бившег каталонског регионалног челника, тврдећи да је помогао у организовању референдума о независности 2017. година који су шпански судови оценили незаконитим.

У марту је Европски парламент одузео Пуџдемону имунитет који је уживао као члан тог парламента од 2019. године.

Пуџдемон је 30. октобра побегао у Белгију, где је заједно са својим сарадницима стекао политички азил.

Ко је Карлес Пуџдемон?

Карлес Пуџдемон, на почецима своје професионалне каријере бавио се новинарством, а писао је за неколико локалних новина.

У новинарској каријери је брзо напредовао и био директор Каталонске новинске агенције, а затим и недељника Каталонија тудеј, пренеле су агенције.

Као дугогодишњи симпатизер, а затим и као члан партије Convergence and Union (ЦиУ), политички каријеру је започео на месту парламентарца 2006. године.

Већ 2011. године изабран је за градоначелника Гироне, где је и живео четири године, да би затим био изабран на место председника Асоцијације општина за независност.

За председника Каталоније изабран је 10. јануара 2016. године.

Пуџдемон потиче из старе и традицији окренуте каталонске породице. Рођен је у фамилији са осморо мушке деце.

Након завршеног школовања посветио се новинарству са посебним акцентом на извештавање из Каталоније.

Од 1988. године сакупља све европске референце о Каталонији како би израдио публикацију која ће се бавити њеном историјом и културом.

Ожењен је румунском новинарком Марцелом Топор са којом има две ћерке.