“Ајде, ајде, Јасмина”, “Есма”, “Једне зиме са Кристином”, “Рушка”, “Звао сам је Емили”, само су неке од женских имена о којима је Чолић певао, али само једна од њих је заиста постојала у стварном животу.

Својевремено певач је открио где се сада налазе све жене о којима је певао, а он је једном приликом открио детаљ који је годинама многе занимао.

Фото: Архива Новости

 

 

- Ниједна песма није о стварној жени, осим Кристине - открио је Здравко за “Глоссy”, а затим објаснио о којој се то Кристини ради.

- Корнелије Ковач је посветио ту песму својој ћерки - истакао је тада Чолић.

Вероватно омиљени певач Југославије Здравко Чолић, понос Сарајева, отпевао је песму ”Друже Тито, ми ти се кунемо”, због које и данас многи осете набој емоција а која је једина везана за мушку особу.

- Друга Тита сам волео и никад то нисам крио. То је било такво време, био сам млад и част ми је била певати за њега. Не сећам се када сам задњи пут отпевао "Друже Тито, ми ти се кунемо", али то не значи да се стидим те песме. Не стидим се ни тога што сам волео Тита, нити што смо се Локице и ја сликали с Титом и његовим пудлицама - причао је славни певач за хрватске медије годинама касније.

 

Фото: Фејсбук принтскрин/Историја Срба

 

 

Шест република, шест главних градова и једна огромна држава, отвориле су мноштво могућности за "културни бум" па многи ово доба памте као период најквалитетније музике и најбољих филмова.

Тита су опевали и Ђорђе Балашевић, Тереза Кесовија, Неда Украден, Индеxи, Yу Група, Мери Цетинић, Генерација 5 и многи други и све те песме остале су да живе као порука љубави вољеном председнику.

Југоносталгија и даље траје

Старији се са сетом сећају, а млађи замишљају оно о чему им се толико пута причало – време када су сви народи Југославије дисали као један, дружили се на радним акцијама, роштиљали за Први мај, ишли у Трст по фармерке, путовали широм бивше Југе ка Сарајеву, Загребу, Дубровнику…

Фото: Архива Новости

 

 

Начин да доживите то време јесте да кренете трагом државе свих народа и народности, обиђете Вишеград, Требиње, Сарајево, Дубровник, Мостар, без обрзира да ли желите да се подсетите своје младости или да искусите дух југословенства.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".