Стопа инфлације прошли месец у Аустрији износила је према процени  Државног завода за статистику “Статистик Аустриа” чак 6,9 посто. То је највиша инфлацијска стопа у посљедњих 40 година. Тачније од новембра 1981. године, стоји у данашњем извештају главног директора "Статистик Аустрије" Тобиаса Томаса.

Реч је о привременом брзом резултату процене, а коначни, детаљни резултат, укључујући индекс цена потрошње  за месец март 2022, биће објављен 21. априла.

Стопа инфлације у фебруару ове године износила је 5,9 посто, а у марту је у месец дана додатно порасла за 0,9 постотних бодова. Након објаве информације о 6,8 постотној инфлацији за прошли месец, многи се у овој алпској земљи питају што се то догађа с малом и још увијек релативно богатом Аустријом у којој је годинама и деценијама инфлација била релативно мала и подношљива.

Како извештавају тамошњи медији, главни разлог су знатно више цене енергије, што статистичари зову “базним учинком”.

- Нови пораст ценегорива и енергије додатно су потпалили инфлацију - појаснио је Томас.

Нафта, гас и електрична енергија поскупели су у целом свету, па тако и у Аустрији која муку мучи како се извући из чак 80-постотне овисности о руском плину.

Коронакриза и рат у Украјини очито су и Аустрију “бацили на  колена”. Оно што је такође велики проблем и последица руске инвазије и рата у Украјини јесте да цене потрошње незаустављиво расту, што делује на раст инфлације.

У марту је, у односу на фебруар 2022. године, индекс цене потрошње порастао је за 2 посто, процењује Статистик Аустриа. У наставку даје poreђење цена којом се у еурозони мери хармонизирана стопа инфлације. У марту ове године она је износила, у односу на раније, 6,7 посто, а у поређењу с фебруаром прво повишење цена било је 2,3 посто.

(Вечерњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".