Коришћење дезинфицијенса повећало се последњих година, како у медицинским установама тако и у широј јавности, као одговор на пандемију корона вируса. Претходна истраживања повезивала су изложеност хемикалијама са астмом и дерматитисом код радника, али неколико студија је истраживало учинке његове употребе током трудноће и развоја болести код деце.

Истраживачи са Универзитета Јаманаши у Јапану испитали су податке о готово 80.000 мајки и деце из Јапанске студије околине и деце како би проценили да ли је изложеност мајки дезинфицијенсима повезана са повећаним ризиком од алергијских болести код њихове деце у добу од три године. Студија је објављена у часопису Occupational & Environmental Medicine, а показала је да су деца чије су мајке свакодневно користиле дезинфицијенсе имала највећи ризик од такве дијагнозе, преноси британски Телеграф.

Фото: Профимедиа

 

Код њих је ризик од развоја астме био је 26 посто већи, а за развој екцема 29 посто већи него код деце чије мајке нису користиле дезинфицијенсе. Они који су били изложени једном до шест пута недељно, имали су 18 посто већи ризик од астме и 16 посто већи ризик од развоја екцема од оних који никада нису били изложени.

Нису утврђене значајне везе између употребе дезинфицијенса и алергија на храну.

Расправљајући о могућим објашњењима, научници су рекли да честа употреба дезинфицијенса током трудноће може да промени цревне и кожне бактерије мајке и детета. Изложеност неким хемикалијама током трудноће такође би могла да утиче на имунолошки одговор бебе, а после рођења деца би могла да буду изложена молекулима дезинфицијенса на кожи своје мајке.

Друга је теорија, рекли су истраживачи, да је већа вероватноћа да ће мајке које редовно користе дезинфекцијска средства бити "медицински образоване и имати бољи приступ здравственој заштити од оних које то не раде". Стога су ове мајке можда чешће пријављивале симптоме своје деце лекару.

- Наша открића показују да излагање дезинфицијенсима током трудноће има учинак на алергије код потомства - закључили су, а у вези са повећаном употребом хемикалија током пандемије додали: - Од велике је важности за јавно здравље размотрити да ли је изложеност пренаталним дезинфицијенсима ризик за развој алергијских болести.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".