Стручњаци тврде да шест намирница има кључну улогу у очувању лепог и здравог тена и стања коже лица. 

1. Ораси

Ораси спадају у једну од намирница која нашу кожу чини блиставом. Они имају изузетну хранљиву вредност, јер су богати есенцијалним масним киселинама (омега 3 и 6), цинком, витамином Е и Ц, селеном и протеинима.Можете их јести као здраву грицкалицу за ужину или их додати каши за доручак.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/moje zrno

 

2. Семе сунцокрета

Сунцокретово семе садржи витамин Е као важан антиоксиданс са благотворним дејством на кожу. Семенке сунцокрета садрже и фенолна једињења попут флавоноида, а која имају антиоксидативна својства која помажу у смањењу упале. Одличан су борац против упалних процеса на кожи.

3. Паприка

Ова намирница садржи велике количине бета каротена и витамина Ц, такође значајне антиоксидансе.

Витамин Ц учествује у изградњи колагена, протеина који одржава добру структуру коже.Паприку можете да грицкате уз било који оброк, а препоручује се да изаберите ону која има интензивну боју.

Фото: Профимедиа

 

4. Масна риба

Врсте рибе попут лососа, пастрмке, сардине, туњевине и скуше садрже веома важне омега 3 масне киселине, које имају противупално дејство и одржавају влажност коже.

Ове врсте масне рибе уједно су и добар извор висококвалитетних протеина, витамина Е и цинка, а ово је још један разлог да уврстите рибу у недељни јеловник.

Акне су резултат упале и инфекције лојних жлезда које су стимулисане хормонима, а намирнице које треба смањити или избацити у том случају су засићене и хидрогенизоване масти, вишеструко прерађена храна, брза храна, као и производи пуни додатог шећера.

5. Соја

Соја обилује изофлавоноидима, који штите од УВ зрачења, исправљају боре, подстичу стварање колагена, одржавају еластичност и влажност коже. Тофу сир може да буде део оброка, а соја сос одлична повремена замена за постојеће зачине, саветују нутриционисти.

Фото: Профимедиа

 

6. Црна чоколада

Благодети црне чоколаде већ су надалеко познате. Велики проценат какаоа садржи антиоксидансе који помажу у спречавању настанка опекотина од сунца. Ови антиоксиданси такође имају позитиван утицај на смањење бора, компактност и текстуру коже, њену влажност и саму циркулацију.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".