Глумац Јосиф Татић рођен је у Новом Саду у глумачкој породици - и отац Бранко и мајка Христина били су глумци, па не чуди што је млад знао да је то и његов позив.


Забележио је велики број улога на телевизији, у филму и у позоришту, а само неки од наслова су Кошава, Петријин венац, Хајдук, Још овај пут, Бал на води, Догодило се на данашњи дан,Тесна кожа 2, Бољи живот, Отпадник, Бој на Косову, Последљи круг у Монци, Хајде да се волимо 2, Хајде да се волимо 3, Византијско плаво, Спаситељ, Буре барута, Нож, Тајна породичног блага, Турнеја... Штавише, играо је у 76 филмова и телевизијских серија, као и у небројено представа.


Ипак, најшира публика знала га је као Јатаганца у култној серији "Бољи живот", као и по његовој улози у представи "Шовинистичка фарса".

Фото: Архива Новости

 

Годинама ју је играо с Предрагом Ејдусом, својим великим пријатељем, који је увек о Татићу причао само најлепше и називао га својим Талетом.


- За Талета могу да кажем да је био изузетно добар човек, сјајан уметник, бескрајно духовит и пријатан, човек који је увек изненађивао и околину и партнере својим луцидним решењима, био је страствени епикурејац, уживао у животу, непревазиђени пријатељ и друг од кога никада нисам могао да очекујем да ће урадити нешто лоше, непристојно или неприкладно, имали смо огромно поверење један у другога и били бескрајно везани - рекао је Ејдус у једном интервјуу.

Био је поносни отац двеју ћерки: Јелисавету Татић Чутурило, познату костимографкињу, добио је у првом браку, а млађа Христина родила се као је глумац имао 57 година. Како су медији писали прошле године, Христина студира глуму и, штавише, била је друга на ранг листи на Факултету драмских уметности, а већ дуго игра у Дадову.


У последњим годинама живота, Јосиф није крио да кубури с килограмима и да има здравствене проблеме. Годинама је био боем и хедониста и неуспешно покушавао да остави алкохол и цигарете, а чак и када му је здравље било нарушено остајао је веран црном вину.


Иако је важио за великог другара и сјајно друштво, ретко је разговарао с представницима медија, али једном приликом Татић је причао о својој љубави према свим нездравим уживањима које живот пружа.

- Не могу ни да једем пред представу, што је погубно за ову моју тежину. Па кад завршим, онда клопа, пиће… А то се највише таложи - рекао је у једном интервјуу.


Он је на шаљив начин причао о својим младалачким данима и пороцима и признао је: волео би да је пушио још више у животу.

- Младост к'о младост… Кајем се што није била још бурнија! Кајем се што нисам пушио још више. Оставио сам цигарете пре месец дана и… Ух, страшна је криза! Оставио сам и алкохол, пијем само црно вино - испричао је тада глумац.


Јосиф Татић осврнуо се и на то што глумци важе за највеће боеме и истакао да се у кафани дружио с људима из свих сфера.


- Нису само глумци боеми. Ја сам се у тим својим бурним временима, како ви то називате, дружио с људима других професија. У својим боемским данима највише сам пратио једнога писца, једног пилота и једног адвоката. Није било много глумаца, али била је понека глумица — рекао је Јосиф.

 Татић је био страствени заљубљеник у спорт, нарочито тенис и кошарку, а познато је да је у младости тренирао бокс (али је од професионалне каријере одустао "после треће борбе и првог нокаута") и играо хокеј на леду. Како је признавао, обожавао је Италију, пре свега због њене познате кухиње, а био је пријатељ са славним Данилом Кишом.


Преминуо је у сну, 8. фебруара 2013. године, у 67. години, након вишемесечних срчаних тегоба.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".