Немци се сумњиче и да су уништили електроенергетску инфраструктуру како би земља остала без струје.

Верује се да су се двојица главних осумњичених договорили са другима да нападну савезног министра здравља, рекао је портпарол тужилаштва Кобленца у четвртак, потврђујући извештај немачке телевизије АРД.

Осумњичени који су ухапшени ове недеље повезани су са групама које протестују против ограничења пандемије и екстремно десничарским покретом Рајхсбургер, који негира постојање модерне немачке државе, саопштило је тужилаштво.

Планирана отмица Лаутербацха је последњи у низу инцидената који илуструју бес неких Немаца због ограничења наметнутих невакцинисаним против корона вируса и предлога да вакцинација буде обавезна за све.

Фото: Профимедиа

 

Немачка полиција је у децембру осујетила план активиста против вакцинације да убију саксонског премијера.

Осумњичени у овом случају комуницирали су у чет групи Вереинте Патриоте (Уједињене патриоте) и "намеравали су да изазову услове као у грађанском рату и на крају сруше демократски систем у Немачкој", наводи тужилаштво.

Власти су у среду претресле 20 некретнина у неколико немачких држава и заплениле оружје, готовину у еврима и страној валути, златне полуге и сребрне новчиће. Пронађени су и фалсификовани сертификати о вакцинацији и ковид тестови.

Тужиоци су затражили од судије да изда налоге за хапшење четворице притворених осумњичених, док је пети још у бекству.

(Јутарњи лист)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".