На питање Срне да прокоментарише изјаву немачког дипломате Кристијана Шмита да би се у свако доба састао са Додиком и да му може гарантовати да, како каже, неће предузети ништа чиме би му ограничио слободу рада и кретања, српски члан Председништва је кратко одговорио: -Нека се спусти на земљу на којој иначе није високи представник- казао је Додик.

Он је такође додао да се Шмитов избор за високог представника коси са процедурама које предвиђа Анекс 10 Дејтонског мировног споразума.

- Његова туристичка путовања неће га легитимисати као високог представника. То није питање где је он био, са ким се састао или где је говорио. То је питање које се решава процедурама по којима су сви високи представници у БиХ долазили. Савет безбедности УН није потврдио његово именовање, што га чини једином особом која тврди да је високи представник, а да се није нашао ни у једној резолуцији Савета безбедности - рекао је Додик.

Српски члан председништва БиХ састаће се сутра са председником Србије, Александром Вучићем. Шеф државе разговарао је данас са Шмитом, а том приликом саговорници су се усагласили да је очување мира у Босни и Херцеговини од пресудног значаја за регион.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".