Места има за 13.955 малишана, од којих је 5.917 у јаслама, 2.739 у вртићима, 696 у припремном предшколском програму од осам сати, 4.570 у четворсатном ППП и 33 за најмлађе у развојним групама. Онлајн пријављивање преко протала е-управе траје до 13 маја.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, интересовање је увек највеће на почетку и при крају конкурса. Ипак, тачан број реалних захтева знаће се тек по окончању поступка. Прошлогодишња статистика је "евидентирала" око 24.000 укупно примљених захтева, али је стварни број био око 19.000. Крајњи циљ градских власти - укадање листа чекања, требало би од сепембра да буде остварен, пишу "Новости".

- Откад се конкурише искључиво електронски, имамо много дуплих захтева, а тачан број знаћемо по окончању конкурса када систем избаци све поновљене захтеве - каже Гак.

Фото: П. Милошевић/З. Јовановић

 

 

- Скоро две трећине молби углавном се односи на пет предшколских установа - Нови Београд, Земун, Палилула, Чукарица, Вождовац и Звездара. Предшколске установе, које имају просторне и кадровске могућнсоти, имају право да траже проширење капацитета до 20 одсто и они то и чине.

Током ове године, престоница ће добити 11 нових обданишта које гради дирекција за градско грађевинско земљиште. Нека од њих су завршена или је у току технички пријем, а планирано је и да почне изградња шест нових. Већ после Васкрса, малишани ће се уселити у нови вртић "Филмић" у насељу Филмски град. Нова обданишта ће "нићи" и у насељима Бежанијска коса, на Новом Београду, у Миријеву, Браће Јерковић, Сремчици, Обреновцу.

Највише места има у највећој предшколској установи "11. април" на Новом Београду - 1.533, од којих је 828 за бебе, следи ПУ "Чукарица" са 1.499 (627 у јаслама), ПУ "Бошко Буха" на Палиули - 1.444 (632). Више од хиљду деце биће уписано и у Земуну, на Звездари, Вождовцу.

Град наставља да субвенционише боравак деце у приватним предшколским установама, уз одбијенцу да није било места у државном вртићу. Економска цена боравка малишана остаје - 28.085 динара. Родитељи ће плаћати 5.617 динара, док остатак до пуне цене дотира Град.

Фото: Игор Маринковић

 

 

Листе објављују 6. јуна

Прелиминарне листе уписане деце биће објављене 6. јуна, након чега ће уследити рок за жалбе - до 15. јуна. Уписне комисије разматрају жалбе родитеља до 24. јуна, када ће бити познате коначне листе уписаних малишана.

Већина деце која буде уписана, у обданиште ће кренути у септембру.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".