Сигурно сте чули да не треба да пијете воду уз оброк, али да ли је то баш тако?

Нутриционисткиња Јована Вучелић даје одговор на ово питање:

ТВРДЊА:

Вода уз оброк ствара додатне килограме.

ИСТИНА:

Пијење воде током јела заправо ти може помоћи у губитку килограма. Гутљајима воде између залогаја, правиш малу паузу којом можеш спречити преједање. Захваљујући томе, брже ћеш осетити ситост у стомаку.

Фото: Профимедиа

 

ТВРДЊА:

Пијењем воде током оброка спорије се вари храна.

ИСТИНА:

Не постоје студије које су доказале ову претпоставку. Штавише, показало се да течност помаже при разградњи великих комада хране. Тако се она лакше креће кроз твој организам, чиме се спречава надутост, затвор и тврда столица.

ТВРДЊА:

Вода разблажује желудачну киселину.

ИСТИНА:

Иако многи мисле да се водом разблажују желудачне киселине, па да се зато и храна дуже задржава у организму, истина је мало другачија. Организам је у стању да произведе тачно онолико киселине колико му је потребно за варење хране. С друге стране, вода брзо пролази кроз тело и у стомаку се задржава тек око 20-ак минута, због чега не утиче на друге процесе који се дешавају.

Фото: Профимедиа

 

Нутриционисткиња истиче да се не препоручује свима унос воде током јела:

- За већину људи, уношење течности током оброка неће имати негативне последице. Ипак, уколико имаш проблем са ГЕРБ-ом, пијење воде током јела би требало да заобилазиш у широком луку. Вода повећава волумен и врши притисак на желудац. То може изазвати проблеме са горушицом, надимањем и боловима који се јављају баш као и код обилнијих оброка.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".