Неколико земљотреса погодило је Босну и Херцеговину, а епицентар је био између Стоца и Љубиња. 

Мало пре него што је толо почело да подрхтава, велики број људи добио је обавештења на својим мобилним телефонима о земљотресу и то минут пре самог удара.

О чему је реч? "Аваз.ба" објашњава да се ради о систему "ShakeAlert" који се већ неко време користи у Сједињеним Америчким Државама, а Андроид је и на подручје Европе почео да шаље упозорења о земљотресима. 

Фото: Фејсбук принтскрин/Bljesak.info, Профимедиа

 

 

Систем "ShakeAlert" развили су амерички сеизмолози, а у Калифорнији, где је овај систем развијен, постављени су броји сеизмометри што олакшава детектовање земљотреса.

То значи да широм света, као сеизмометри могу да послуже Андроид телефони. Сви "паметни телефони" долазе с маленим акцелерометром који могу да осете сигнале који указују да би се могао догодити земљотрес.

Фото: Фејсбук принтскрин/Bljesak.info, Профимедиа

 

 

Ако акцелерометри на хиљадама Андроида на неком подручју забележе да тресе, алгоритам у стотинки обради податке и шаље упозорење. Ако телефон открије нешто за шта мисли да би могао да буде земљотрес, шаље сигнал за откривање земљотреса, заједно с грубом локацијом где је дошло до земљотрес.

Ако сервери детектују јако пуно таквих сигнала с релативно малог простора, онда се претпоставља да је дошло до снажнијег земљотреса. Иначе, сигнал путује пуно брже од земљотреса, па су због тога многи у БиХ који користе Андроид уређаје добили обавештење о земљотресу пре него што се он догодио.