Како преносе медији, ХРС је пријавила Изетбеговића због његове скорашње изјаве да Армија БиХ није чинила злочине, иако, како се наводи, постоји више правоснажних судских пресуда за злочине које су починили припадници те војске.

Током рата 1990-их, на територији под контролом Армије БиХ постојао је 331 логор, а у њима су усмрћена 632 цивила, навела је ХРС.

Тачно је да пријављена особа обавља функцију председника СДА и да је заменик председавајућег Дома народа БиХ представља отежавајућу околност, што ово кривично дело чини нарочито тешким“, навела је ХРС.

Фото: Фото: Танјуг/Фема/Амер Кајмовић

 

Изјаву Изетбеговића у ХРС оцењују као „директно негирање злочина“ и наводе да она истовремено „представља и узрокује дубоко узнемиравање и вређање свих жртава тих злочина“.

Такође, ХРС додаје да је „лицемерно и срамотно да политички званичници бошњачког народа негирају злочине које је починила Армија БиХ“.

 - Како може доћи икада до истинског помирења ако негирамо оно што је истина, упирући константно у другог и друге? Одговорност је тим виша због чињенице да ти исти званичници обављају највише државне функције -  наводи ХРС.

Руководиоци ХРС су прошле године поднели кривичну пријаву за исто дело против бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, али Тужилаштво БиХ још није саопштило да ли је нешто учињено са том пријавом.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".