Сведоци смо тога се људи око празника мало више опусте и да се попије више, али највећи проблем је што под дејством алкохола седају за волан. Досадашње искуство показало је да у данима око уранка, највише страдају млади у саобтраћајним несрећама, али и на рекама и језерима, јер припити улазе у воду.

Криминолог Добривоје Радовановић објашњава за Курир због чега су несреће тако често дешавају када су празници.

Фото:Јутјуб принтскрин/нова с

 

- Саобраћај је посебно подручје у којем се лако манифестују кривична дела. Људи учествују у саобраћају уморни, пијани или дрогирани и тако лако долази до несрећа. Најгора комбинација свакако јесте алкохол и дрога која се јавља најчешће код младих људи, до 35 година - прича Радовановић и додаје:

- После ноћних провода и оваквих излета врло лако људи седају за волан. Они не опажају њихову умањене способности, као што су способност примећивања и онога што је највжније, способност брзе рекације. Нису ни свесни колико су смањене, али оно чега су свесни је да су пијани. Три секунде непажње довољно је да се догоди нешто страшно.

Фото: Н. Фифић

 

 

Он је напоменуо да не верује толико у апеле, али да верује у превенцију у виду учења од адолесцентних дана, као и да повећавање казни.

- Овакво понашање људи у саобраћају се не може искоренити овим казнама, морају се кривично гонити и бити осуђени на казну затвора. Сви би се другачије понашали када би знали да их поред свих осталих казни чека и затворска казна без могућности услова - завршава криминолог.

(Курир)