Храмовна гора затворена је за Јевреје 21. априла до краја Рамазана, као део вишегодишње политике забране онима који нису муслимани да уђу у комплекс током последњих дана муслиманског светог месеца.

Немуслиманима је од данас ујутру поново било дозвољено да се врате на Храмовну гору, преноси "Тајмс ов Израел".

Овогодишње затварање уследило је након неколико дана сукоба на Храмовној гори који су почели ујутро 15. априла, када су се поклопиле молитве петком за Рамазан, Пасху и Велики петак.

Фото: АП Пхото/Mahmoud Illean

 

На видео снимку са места инцидента могу се видети Палестинци како узвикују на арапском језику док су јеврејски посетиоци пролазили, "Бог је велики" и "духом, крвљу, откупићемо Ал-Аксу".

Како наводи "Тајмс оф Израел" сукоб између Палестинаца и полицајаца избио је убрзо касније, када је полиција рекла да су десетине изгредника почеле да вичу, бацају камење и друге предмете на полицајце, који су одговорили средствима за разбијање протеста.

Према наводима полиције, један број Палестинаца је ушао у џамију Ал-Акса док су их полицајци гурали, од којих је један повређен у сукобима.

"По свом недавном обичају, почели су са нередима и бацали су предмете изнутра, на тај начин су нанели штету џамији и оскрнавили је", наводи се у саопштењу полиције.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".