Светски дан лозинки обележава се првог четвртка у мају широм света. Ове године тај дан се обележава 5. маја. Циљ Светског дана лозинки је да се створи свест о потреби за снажном безбедношћу лозинки.

Како проводимо доста времена онлајн, већина нас је навикла да дели своје личне податке, па често не размишљамо о могућим последицама које то може да проузрокује. Због тога су лозинке важне када је у питању обезбеђење података, приватности и осетљивих информација.

Фото: AP Photo/Alastair Grant

 

Временом су људи схватили да дуга лозинка није довољна да би било која информација била безбедна у дигиталном облику. Јединствена и јака лозинка, коју потенцијални хакери не могу да пробију, је оно што треба узети у обзир.

Зашто се обележава Светски дан лозинки?

Пошто живимо у високо дигиталном свету, сви ми имамо превише личних података ускладиштених на дигиталним платформама. Постаје тешко водити рачуна и памтити све лозинке или пин бројеве, због чега вец́ина нас користи исту лозинку за све. На тај начин излажемо наше личне податке великом ризику од онлајн превара. Светски дан лозинки наглашава да, уколико је само једна лозинка угрожена, сви наши дигитални идентитети могу бити угрожени.

Како да заштитимо наше лозинке?

Прва и основна ствар коју је потребно да урадите јесте да креирате додатни слој безбедности током пријављивања. Ово укључује двофакторску аутентификацију, ФИДО сигурносни кључ, препознавање лица и код за једнократну употребу. Када се лозинка комбинује са другим безбедносним проверама, процес пријаве постаје још безбеднији.

Историјат Светског дана лозинки

Чувени компјутерски научник Фернандо Корбато био је прва особа која је увела модерне компјутерске лозинке 1960-их година прошлог века. Подржао је употребу лозинки како би се истраживачима омогуц́ио приступ приватним истраживачким фајловима на МИТ-у.

Фото: Профимедиа

 

Аутор Марк Брунет је 2005. године дискутовао о идеји обележавања дана лозинки кроз своју књигу под насловом Савршене лозинке. Потом је 2013. Интел установио Светски дан лозинки како би подигао свест о важности снажних лозинки.

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".