Број авиона који су били укључени у акцију био је далеко мањи од последњег упада великих размера 23 јануара, када је учествовало 39 кинеских авиона, а министарство је саопштило да је најновија мисија укључивала шест кинеских ловаца Ј-11 и шест Ј-16, као и два бомбардера Х-6, наводи британска агенција.

Бомбардери су, у пратњи противподморничког авиона И-8, одлетели ка југу Тајвана преко канала Баши који одваја острво од Филипина.

Други авион је прелетео област североисточно од острва Пратас које је под контролом Тајвана на горњем крају Јужног кинеског мора, према мапи министарства.

Тајвански ловци су послати да упозоре кинеске авионе, а ракете противваздушне одбране распоређене су да „прате активности“, саопштило је министарство.

Није испаљен ниједан хитац и кинеска летелица није летела у ваздушном простору Тајвана, већ у његовој идентификационој зони противваздушне одбране, прецизирано је у саопштењу.

Тајван је тренутно у стању појачане приправности због бојазни да би Кина могла да искористи руску инвазију на Украјину да направи сличну војну акцију на острву које сматра својом територијом, иако влада у Тајпеју није пријавила никакве назнаке да Пекинг припрема потенцијални напад, наводи британска агенција.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".