У операцији хватања Бобадиље и још три особе дошло је до "интензивне конфронтације" у којој је погинуо њен син Тито Монтес, док други син Хуан Карлос Монтес наставља да бежи, наводи се на Твитеру комесара националне полиције Густава Санчеса Веласкеса.

САД су означиле Монтес Бобадиљу као вођу моћног Монтес картела који се бави трговином наркотика.

Раније овог месеца, САД су понудиле награду од по пет милиона долара за информације које би довеле до њеног или хапшење неког од њених синова - Тита Монтеса и Хуана Карлоса Монтеса Бобадиље, који је и даље у бекству.

Трећи син Ноа Монтес Бобадиља ухапшен је 2017. године и изручен САД, где је осуђен на 37 година затвора због трговине дрогом. 

Монтес Бобадиља картел, један од највећих у Хондурасу, настао је деведесетих година прошлог века и заслужан је за контролу важног подручја на Хондураским Карибима , одакле управља мрежом трговине дрогом која се протеже преко Колумбије, Централне Америке, Мексика до САД, наводи Би-Би-Си.

"База обалних операција омогућава групи да прима ваздушне и поморске пошиљке кокаина из Колумбије и/или других јужноамеричких земаља, који је на крају намењен Сједињеним Државама“, наводи се у судским документима.

Према подацима којима располаже САД, картел Монтес Бобадиља је у периоду од 2008 до 2015. године зарадио више од 50 милиона долара као резултат шверца дроге у Централну Америку и карипска острва.

У априлу је Хондурас изручио САД бившег председника Хондураса Хуана Орланда Ернандеса под оптужбом за трговину дрогом и оружјем, што је он негирао.

Месец дана раније, његовог брата Тонија Ернандеза америчко правосуђе осудило је на доживотну робију због учешћа у увозу 185.000 килограма кокаина у САД и других оптужби.

Хондурас је до сада изручио најмање 30 својих држављана Сједињеним Државама због оптужби у вези са трговином дрогом, наводи Ројтерс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".