Шефица румунске делигације је за Телејурнал изјавила је да румунски  жири поштовао сва правила која је поставио ЕБУ, па су затечени што је њихов резултат поништен.

„Из Торина сам звала Букурешт, тражила сам да ми дају резултат, јер до тог тренутка нисам знала и детаље о томе како је жири организован у студију. Сазнала сам да је гласање организовано по свим правилима ЕБУ, уз обавезно присуство нотара, који је стигао у студио пре чланова жирија. Чланови жирија нису могли да комуницирају једни са другима. Нису могли да причају. Свака особа је потписала своје гласове. Нису видели ни коначан резултат жирија. Не знамо у чему је проблем! “-саопштила је Јулијана. 

Фото: Профимедиа

 

Током великог финала, које је било у суботу увече, Европска радиодифузна унија послала је нејасну изјаву у којој се наводи да је открила „неправилне обрасце гласања“ откривене међу шест неименованих земаља након других проба за друго полуфинале. Гласови тих неименованих земаљ и њиховог жирија су поништени и замењени „заменским збирним резултатом за сваку земљу на коју се ово односи и за друго полуфинале и за велико финале (израчунато на основу резултата других земаља са сличним резултатима гласања).

На крају било је очигледно да се ради о следећим учесницама Црна Гора, Пољска, Румунија, Азербејџан, Грузија и Сан Марино.

Три од наведених земаља имале су потешкоћа у преносу укључујући што је прозроковало да извршни супервизор ЕБУ Мартин Остердал сам прочита резултате наглас. У међувремену, појавили су се снимци на којима је румунска портпаролка спремна да изнесе румунске поене. Она је остала у шоку када  је приметила да је немогуће саопштити резултате. 

Румунски портпарол сазнаје уживо, у исто време када и сви ми за „техничке потешкоће“ који су били пријављени, а такође исте су техничке потешкоће имали и Азербејџан и Грузија. 

„Не могу да верујем. Заиста не могу!”

Због сумњивог догађаја, румунска телевизија је издала и саопштење:

- Румунска телевизија се у потпуности посветила учешћу на Евровизији 2022, плаћајући котизацију и припремајући, заједно са својим ВРС тимом, пројекат који је уживао признање јавности. Међутим, били смо изненађени када смо открили да резултат гласања румунског жирија није узет у коначну ранг листу, при чему су организатори доделили још један сет бодова такмичарима у финалу, у име жирија наше земље. Прецизирамо да је жири у Румунији одлучио да представницима Молдавије додели максималан број бодова!

Фото: Профимедиа

 

У поруци пренетој представницима земаља учесница, у суботу увече, управо током објављивања резултата гласања националних жирија за финале ЕСЦ (око 01.00), ЕБУ је известио:

Такође, водитељки Еди Маркус није било дозвољено да се укључи у званичну емисију када је требало саопштити резултате, како се ТВР претходно договорио са организаторима, према процедури. Штавише, током суботе, представник ТВР-а је присуствовао двема телеконференцијама са организаторима како би утврдили правила за презентацију/позиционирање/читање Еде Маркус. Она је такође учествовала у проби преноса резултата жирија, а да није примлао никакве назнаке у вези са било каквим сумњама или намером организатора да промени гласање румунских чланова жирија.

Национални жири је посматрао такмичење, након чега је гласао у присуству нотара и поштовао пропис организатора. Понављамо чињеницу да ни жирију ни представницима ТВР-а, након другог полуфинала, није саопштено да постоје сумње у вези са гласањем у Румунији. Правила су очито промењена у току такмичења, без претходног обавештења учесника да су током преноса неки гласови домаћих судија измењени од стране организатора.

Према информацијама, ЕБУ је радио са својим партнером за гласање на израчунавању коначног збирног резултата за сваку земљу у питању и за друго полуфинале и за велико финале (израчунато на основу резултата других земаља са сличним евиденцијама гласања). Румунија није  номинована на листи од шест земаља, нити је на крају другог полуфинала, у којем се прецизира идентификација 'неправилних образаца гласања', добила званично саопштење у вези са овим.

Особа коју је ТВР именовао да управља комуникацијом са ЕБУ-ом за гласање националног жирија приметила је несклад између резултата пренетих претходног дана.

У врло изненадом догађају који је и непријатано, ТВР тражи од организатора да званично достави прецизне и аргументоване разлоге због којих су резултат жирија у Румунији заменили срачунатом 'заменом'...Румунски представници су оправдано заслужили учешће у финалу,јер је реакција публике у сали била веома добра а и наступ такође.  Како је ТВР забележио, Румуни су доживели заједно са представником наше земље, дуплу гледаност у односу на емитовање 2021. године – ТВР 1 је заузео треће место у рангирању гледалаца, а суботње финале прати 370.000 гледалаца у просеку по минуту.”

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".