Више од пет месеци, колико је прошло од Перишевог нестанка, медији су готово свакодневно извештавали јавност о новим помацима у истрази.

Испоставиће се да је већина дојава о томе где је виђен нестали Сплићанин била лажна, а српска полиција месецима је неуморно трагала за несталим младићем.

У наставку је приложена мапа трагања полиције свих претходних месеци, као и локације за које се сумњало да су места где се налази Периш.

Савамала

Једна од првих полазних тачки у потрази била је Савамала, Бетонхала, испод клуба "Готик" у којем је Матеј Периш био са друговима у проводу пре него што је нестао.

У близини ресторана Сава Нова налазе се и степенице које воде у реку, а један од видео записа "ухватио" је мушку особу како управо тим степеницима улази у Саву.

 

 

Неколико минута пре него што је улетео у Саву, виђен је како чучи у напуштеном хангару.

Медији су пренели да је највероватније тада имао манију гоњења па се, након што је истрчао, крио у напуштеним објектима у близини клуба "Готик".

- Верује се да се скривао по хангарима, у ком су се раније крили илегални мигранти. Вероватно је већ неко време боравио ту, јер је умислио да га неко јури. У једном моменту је устао и улетео у воду, пренели су медији.

Шпанска кућа

Када је реч о рути, непознаница је била и такозвана Шпанска кућа која се налази између улице Браће Крсмановић и Карађорђеве. Како су пренели медији, Матеја су надзорне камере снимиле како улази у тај напуштени објект и излази отприлике сат времена касније. Иако постоје две надзорне камере код улаза у Шпанску кућу, ти снимци никада нису објављени, па је питање да ли је Матеј заиста сат времена боравио у напуштеној кући.

Последњи снимак на којој је Матејев отац препознао свог сина је она из ресторана Саванова. Време на камери је 2 сата и 51 минута, док је веме на камери у Травничкој улици 1 сат и 47 минута. Камера код Саванове углавном приказује површину терасе, с десне стране терасе види се Матеј. Он, како се види на снимку, креће према степеницама које воде на својеврсну терасу на Сави, види се како се Матеј спушта степеницама на ту платформу и то је последње што се види.

Ако је време на надзорним камерама тачно, не зна се где је Матеј био сат времена, а потпуна је непознаница и део његове руте. Оно што јесте највећа непознаница у рути којом се кретао Матеј Периш, осим, наравно, његова одредишта јесте куда се Матеј кретао у времену између тренутка кад је снимљен у Травничкој улици и тренутка кад је снимљен пред рестораном Саванова.

"Пречешљавање" обала Дунава и Саве

Потрага се оријентисала око обала Саве и Дунава и на корито реке. О нестанку и потрази обавештене су све суседне земље кроз које протиче река Дунав, али и Интерпол. Потрагу на Сави и Дунаву отежавало је лоше време, а један дан је и привремено прекинута.

У претрагу приобаља реке осим припадника београдске полиције, прикључили су се и њихове колеге из Панчева, Пожаревца и Смедерева. Све време, такође, припадници удружења "Мреже за опасност Србије" уз помоћ термовизијских камера претраживали су терен.

Фото: Милена Анђела

 

 

Потрага по Великом ратном острву

Полиција је пратражила и Велико ратно острво у Београду због сумње да се Матеј крије у једној рибарској кући. Информација да би младић могао да буде на острву потекла је од видовњакиње из Словеније, која је Матејевом оцу Ненаду рекла да га је "видела" у напуштеној кућици на острву, а на друштвеним мрежама су се јавиле њих још три које тврде да је младић у лошем стању у кући једног скитнице.

Полиција је претраживала острво на ушћу Саве у Дунав, недалеко од места где је последњи пут регистрован сигнал Матејевог телефона.

На друштвеним мрежама су се појавиле још три видовите жене које тврде исто, а једна од њих истиче и да је жив, али у јако лошем стању.

- Полиција треба да пође у дубину шуме где се налази мањи објекат изграђен пре 15 година у којем живи човек луталица, који је тамо годинама. Велико ратно острво крије Матеја. Ако полиција тамо крене са псима, пронаћи ће га далеко од обале у шуми. Матеј је јако болестан, пођите тамо док још није касно - наводи она а вест је пренео портал Ало.

Фото: Принтсцреен/Гоогле мапс/Нестали.гов.хр

 

Из Добровољног ватрогасног друштва Палилула у претрагу су ишли како по дану, тако и по ноћи, а посебна опрема је била потребна да би се претрага обавила несметано.

Дојаве о Матеју Перишу

Матеј на Дорћолу?

Једна од првих дојава била је да се појавио човек који подсећа на Матеја Периша и да је виђен у улици у строгом центру Београда.

Мушкарац који веома подсећа на Периша имао је на себи црну јакну, панталоне и црне патике, а кретао се низбрдо улицом Краља Петра.

У једној пекари на Дорћолу наводно је виђен такав мушкарац.

Како јавља извор "Телеграфа", мушкарац који веома подсећа на Периша имао је на себи црну јакну, панталоне и црне патике, а кретао се низбрдо улицом Краља Петра. Човек има изразито светлу косу, и особа која га је видела била је убеђена да је реч о несталом Сплићанину.

Матеј у Минхену?

Ненаду Перишу и полицији јављали су се људи који су тврдили да су видели несталог Матеја, а једна у низу дојава била је информација хрватске манекенке Лидије А. која живи у Минхену да га је наводно видела како шета у том граду.

Ситуација се додатно захуктала када је интернетом почела да се шири објава хрватске манекенке која тврди да је у центру Минхена видела мушкарца који у потпуности одговара опису младог Сплићанина, који је испред ресторана "Опатија" подизао новац са банкомата, а затим продужио до хотела "Мандарин" где се налази и полицијска станица.

Лидија се огласила на Инстаграму и питала људе колико је тачно висок нестали Сплићанин, јер је сигурна да је наводно чак три пута видела младића који је "исти он"

Фото: Инстаграм принскрин

 

Аризона, Нови Сад и напуштени вагони

Једна особа тврдила је да је Матеја видела чак у Аризони. Наиме, на фотографији се види како младић прилично исте грађе као Периш стоји наслоњен на слот апарат у казино у Аризони, док неке девојка игра на том апарату.

Пар дана раније, појавила се информација када је један старији Новосађанин наводно јавио да је приметио особу која личи на Матеја, а полиција је одмах почела да проверава информацију.

Такође, грађани окупљени око странице "Правда за Матеја Периша" су међутим и самоиницијативно кренули у потрагу како би проверили информације да је Матеј Периш примећен код напуштених железничких вагона код Савске улице у Београду.

- На слици видите напуштене вагоне, ради се углавном о вагонима који су на ремонту и нема их пуно. Нажалост, особа која сличи Матеју није виђена тамо! Обавили смо детаљне разговоре са скретничарем који нас је упознао с паром (младић и девојка) који живе у једном вагону већ годину дана. Они знају апсолутно свако лице које тамо борави или преноћи. Сада су вагони празни, али навечер долазе преспавати бескуцници, углавном. Показали смо им слике Матеја (јер нису баш упућени у збивања), слику с осмехом и замолили да обрате пажњу на размак међу зубима, плаву косу и очи, те висину. Ако Матеј и јест случајно био тамо, можда је преспавао ноц, две и продужио даље. Али и скретничар и ово двоје младих људи сасвим сигурно би га приметили - објављено је на Фејсбук групи посвећеној потрази за Перишем.

МУП објавио реконструкцију кретања

Једине званичне информације о Матеју Перишу МУП је изнео објављујући реконструкцију кретања Матеја Периша у ноћи када је нестао.

Они су тада саопштили да је истрага фокусирана на реку Саву, као и да је његов телефон лоциран у близини Великог Ратног острва.

 

Полицијски службеници прегледали су стотине сати материјала, снимака са свих надзорних камера са трасе кретања Периша и околине и на основу њих направили реконструкцију његовог кретања, од тренутка изласка из правца Бетон хале у 1.43 сати до момента силаска до Саве, у 1.52 сата после поноћи, одакле му се губи сваки траг.

Фото: МУП

 

Беживотно тело Матеја Периша пронађено је 18. маја у Дунаву код Аде Хује, а његова сахрана одржаће се у Сплиту.

(Еспресо.цо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".