Десети је дан протеста Срба са Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних јединица на административним прелазима и одлуком Приштине о укидању српских регистарских таблица.

Због лошег времена Срби су углавном окупљени у шаторима. Истичу да ће на тим позицијама остати док се не дође до решења. Градоначелници српских оопштина на северу Косова и Метохије одбили су предлог команданта Кфора да се јединице специјалне косовске полиције замене припадницима Кфора, а да одлука о привременим регистрацијама остане на снази.

Фото: Танјуг/АП

 

Сматрају да би у том случају мера о промени таблица остала на снази што би ограничило слободу кретања становништва. Иначе, од јуче је појачано присуство припадника Кфора на локацијама распоређених између тзв. косовске полиције и Срба који протестују.

О решењу кризе на Косову и Метохији данас ће се преговарати у Београду и Бриселу.

Председник Србије Александар Вучић угостиће председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, која ће данас и у четвртак боравити у Србији. Урсула фон дер Лајен би у четвртак требало да се састане са премијерком Аном Брнабић.

Шефови преговарачких тимова Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими, састаће се у Бриселу како би разговарали о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Харадинај се брине за тзв. косовску полицију

- Курти је косовске снаге претворио у разне заробљенике - коментар је председника Алијансе за будућност Косова, Рамуша Харадинаја. Он је у албанским медијима оптужио Аљбина Куртија за лоше управљање "ситуацијом на северу". Сматра да акције специјалних јединица косовских полицијских снага нису биле добро испланиране.